Folyékony irodalom

1999. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hetedik évét taposó „sörirodalmi folyóirat”, a Maláta nagykorúvá érését jelzi, hogy már zsebkönyvsorozata is szépen gyarapszik. A havilaphoz kapcsolódó antológiakötetek sorában most elkészült harmadik Írországról szól, pontosabban az ír irodalom és az ír italok bensőséges viszonyáról. A téma és a kapcsolódás kézenfekvő: Swift, Yeats, Burns, Joyce, Shaw, Wilde, Beckett, Heaney, O’Brian, Behan, Brady és mások a világirodalom legjobb minőségét jelentik, de ugyanez elmondható a zöld sziget világhírű italairól is. Az ír rozspálinka és a komlóital régóta és folyton-folyvást jelen van irodalmukban, a füstízű whiskey és a legendás hárfás barnasör, a Guinness számtalan híres verset, elbeszélést és regény ihletett. Ezekből, illetve a kelta múltban gyökerező ír történelem témába vágó érdekességeiből szerkesztődött egybe a legfrissebb kocsmakulturális antológia. Kuriózumszámba megy a középkori ír–magyar kapcsolatatok egyik ténye, a pásztói Tar Lőrinc lovag 1411. évi kalandos utazása és vakmerő látogatása Szent Patrick barlangjában, az viszont már újabb érdekes fejlemény, hogy a nálunk élő, tartózkodó írek az egyre több helyen nyíló, jellegzetes pubokban ünneplik nemzeti szentjük emléknapját. A szép kiállítású kötet bevezetője összefoglaló magyarázattal szolgál, mi indolja a tematikus válogatást: Írországban a kocsmába járás szinte kötelező hagyomány, minden fontos társadalmi és családi esemény a pubban kezdődik és/vagy végződik. (A könyvet ma délután 5-kor mutatja be Glattfelder Béla képviselő, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke és Váncsa István író-szerkesztő a Rákóczi úti Fókusz Könyváruházban.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.