A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Hornék nyomást gyakoroltak

1999. 11. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanúk meghallgatásával folytatódott tegnap az a három éve húzódó per, amelyben Kovács Mihály egykori Agrobank-elnököt, az IBB Kft. volt ügyvezetőjét vámárura elkövetett csempészettel, adócsalással, devizagazdálkodás megsértésével és közokirat-hamisítás bűntettével vádolják. Az üzletember szerint az 1996-ban indított eljárás, illetve az előző, Agrobank-per egyaránt politikai indíttatású, amelyet az előző kormány nyomására kezdeményeztek ellene.– Nem követtem el semmilyen törvénysértést, csupán egy hoszszú évek óta zajló, politikai színezetű kirakatper áldozata vagyok – nyilatkozta Kovács Mihály a tárgyalás szünetében. Mint elmondta: ez az eljárás összefügg az Agrobank-perrel, amelyet a Horn–Kuncze-kabinet nyomására indítottak ellene. Kovács szerint az MSZP–SZDSZ-kormány mindenáron kreálni akart egy korrupciós ügyet, mivel addig egyetlen konkrétummal sem tudták bizonyítani azt a folyamatosan hangoztatott állításukat, hogy az Antall–Boross-kabinet alatt „széthordták az országot”. Az Agrobank volt elnöke arról is szólt: 1994-ben, még a botrány kirobbanása előtt a kormány részéről többször felkérték, hogy adja el az államnak a tulajdonában lévő 53 százaléknyi részvényt, erre azonban nem volt hajlandó. Kovács a sajtóban is megjelent hírek alapján úgy tudja, hogy Horn Gyula, Kuncze Gábor és Surányi György közösen hozta meg ezt a döntést.Miután Kunos Péterrel együtt letartóztatták – majd néhány nappal később szabadon bocsátották –, telefonon felhívta őt Surányi György jegybankelnök, és közölte vele: ha nem adja át a részvényeket, akkor valószínűleg börtönbe kerül. Kovács – mint elmondta – ezt követően engedett a nyomásnak, és jelképes összegért eladta a magyar államnak az Agrobank-részvényeket. Orosz Balázs, az üzletember védője lapunknak elmondta: az állam mindössze 15 ezer forintért vásárolta meg az Agrobank-részvények 53 százalékát attól a három belföldi cégtől, amelyek Kovács Mihály érdekeltségébe tartoztak. Az ügyvéd kezdeményezte a bíróságnál, hogy szerezzék be az IBB Kft. éves auditált mérlegeit, amelyek a perben vizsgált időszakban készültek. Orosz szerint ugyanis a könyvvizsgáló csak akkor hagyhatta jóvá a mérlegeket, ha ellenőrizte és rendben találta a cég különböző ügyleteit. A tanúként beidézett Pásztor Csaba, aki a vizsgált időszakban az MNB devizapiaci főosztályán dolgozott, elmondta: az, hogy egy cég fedezet ellenében aranyat kért kölcsön a nemzeti banktól, furcsa gyakorlatnak tűnt, holott Nyugat-Európában ez bevett szokás volt. Az eljárás törvényesen folytatódott, a kölcsönadás megfelelően be volt biztosítva, és hasznot is hozott a pénzintézetnek – mondta Pásztor Csaba. Sas Andor, az IBB Kft. egykori szaktanácsadója vallomásában kifejtette: előfordult, hogy azonos napon kiszállítottak aranytömböt és behoztak ékszereket, de ezek egy korábbi megrendelés teljesítését jelentették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.