A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Ismét jár a gyed

Z. N.
1999. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januártól ismét bevezetik a Bokros-csomag keretében megszüntetett gyermekgondozási díjat, miután az Országgyűlés mai ülésén a képviselők többsége várhatóan elfogadja a tervezetet. A szociális tárca számításai szerint a jövedelemmel arányos ellátás havi átlagos összege 33-35 ezer forint lesz.A szülő korábbi keresetének 70 százalékát kaphatja gyedként, de az összeg nem lehet több a mindenkori minimálbér kétszeresénél, ami jelenleg 45 ezer forint – tájékoztatta lapunkat Szegedi Tamásné, a Szociális és Családügyi Minisztérium főosztályvezetője. Az ellátás azt követően jár, hogy az anya a szülés után 168 napig folyósított terhességi-gyermekágyi segélyét kimerítette, s addig folyósítják, amíg a gyermek nem tölti be a második életévét. Az ellátásra az anya vagy az apa is jogosult lehet, ha rendelkezik társadalombiztosítással, és a gyermek születését megelőző két évben legalább 180 napos munkaviszonya volt. Az ellátást a munkáltatóknál, illetve a megyei egészségbiztosítási pénztáraknál igényelhetik 2000. január elsejétől azok, akiknek gyermeke akkor még nem múlt el kétéves. Az ellátás folyósításának ideje alatt a szülő semmilyen keresőtevékenységet nem folytathat – tette hozzá Szegedi Tamásné. Ugyanazon gyermek után nem folyósítható egyidejűleg gyed és gyes. A gyes összege jelenleg 15 350 forint havonta, tehát aki a gyedigénylés feltételeinek megfelel, és a korábbi keresetének 70 százaléka több mint 15 350 forint, annak érdemes a gyedet választania, amelynek átlagos összegét havi 33-35 ezer forintra becsülik. A szociális tárca jövőre 100 ezer igénylőre számít. A központi költségvetésnek jövőre 36,3 milliárd forintot kell kifizetnie gyedre, az államháztartás valós terhe ennél kevesebb – 11-12 milliárd forint –, hiszen az ellátás adóköteles, s a gyes-igénylők száma is jelentősen csökken majd. A kormány távlati terveiben szerepel, hogy a gyedet a gyermek hároméves koráig adhassák, és a felső határa a minimálbér háromszorosa legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.