A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Izraeli értetlenség

Breuer Péter (Tel-Aviv)
1999. 11. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínát zavarja a dalai láma jövő héten esedékes szentföldi látogatása. Az utolsó ázsiai kommunista nagyhatalom izraeli nagykövete felkérte a Kneszet (iz-raeli parlament) elnökét, mondja le a tervezett találkozót. Ábrahám Burg lapunk kérdésére válaszolva értetlenségét fejezte ki a felkéréssel kapcsolatban. Mint ismeretes, Kína és Iz-rael közel öt esztendeje felvette a diplomáciai kapcsolatot és a gazdasági kapcsolatok is fejlődnek. Ám mindez nem elég ok arra, hogy Tel-Aviv lemondja a Béke Nobel-díjas nemzetközi személyiség látogatását. Érdemes megjegyezni, hogy két nappal később Li Peng, a kínai nemzetgyűlés elnöke is a Szentföldre látogat. Lapunk információi szerint a tibetiek szellemi vezére szentföldi tartózkodása alatt egy vallási konferencián vesz részt, majd Ehud Barak miniszterelnökkel és David Lévi külügyminiszterrel találkozik. Lapunk információi szerint Izrael két országos főrabbija is fogadja a dalai lámát. u Az izraeli legfelsőbb bíróság utasította a hadsereget, hogy bontsa le a Hebron melletti Kiriak-Arba településen lévő, Báruch Goldstein emlékére épített zarándokhelyet. 1994. február 25-én a szélsőséges telepes 25 palesztint gyilkolt meg a Machpelá-barlangban és több százat megsebesített. A sírhelyet a törvényen kívül helyezett szélsőséges Kách-mozgalom tagjai építették és napjainkig zarándokhelyként használják. A bírák elrendelték a sírt körülvevő széles tér megszüntetését, valamint azoknak a dekoratív elemeknek az eltávolítását, amelyek zarándok-, illetve gyülekezési hellyé változtatták a sírelemet. Lapunk kérdésére válaszolva Goldstein szülei elmondták, hogy a legfelsőbb bírósághoz fordulnak tiltakozásul a mauzóleum tervezett lebontása ellen. Arra a kérdésre, hogy mire alapozzák fellebbezésüket, csupán annyit válaszoltak: a lebontási akció nem összeegyeztethető sem a zsidó vallással, sem az emberi jogokkal.Kína tegnap cáfolta, hogy korszerű katonai lokátorrendszert szeretne vásárolni Izraeltől, jóllehet, izraeli hivatalos forrásokból megerősítették a készülő ügylet tényét. A pekingi külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján minden alapot nélkülözőnek minősítette azokat a híreket, amelyek szerint Kína katonai támadás veszélyére figyelmeztető előrejelző radarrendszert akar beszerezni Izraeltől, kiváltva az Egyesült Államok rosszallását, olyannyira, hogy Washington már közbelépett az ügylet tető alá hozásának megakadályozására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.