A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Kisebbségek szép példái

Fenyvesi Félix Lajos
1999. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cselényi Lászlónak, a Duna Televízió filmrendezőjének-szerkesztőjének neve diákszínházi előadások sokaságát, riportok, dokumentumfilmek, sorozatok százait fémjelzi. A közelmúltban Tamási Áron-díjjal jutalmazott rendező – saját bevallása szerint – már igen korán kezdett érdeklődni a színház iránt. A nagyszerű indulás Harag Györgynek, a rendezőmágusnak volt köszönhető, aki mellett Cselényi asszisztensként dolgozott. Később a kolozsvári bábszínházhoz került, majd egy helyi szakember biztatására a film felé fordult. A hetvenes évek közepétől 1982-ig volt a bukaresti magyar televízió munkatársa, de addigra – így Cselényi – a hatalomhoz fűződő viszonya már anynyira elfajult, hogy mindenképpen döntenie kellett: marad vagy kényszermunkatáborba zárják. Az áttelepedés tönkretette egzisztenciáját; a Magyar Televízióhoz ment, ahol végre újra dolgozhatott. Az erdélyi éveket így összegzi: – Nagyon kedves filmem A csángó asszony, amelyhez Marosi Júlia egy nagybeszédű, mesélő öregasszony élettörténetét vette föl magnetofonra. Ennek a hiteles szövegnek bizonyos részeit – megszerkesztve – Kakucs Ágnes Veszprémben élő, szintén erdélyi színésznő megtanulta, és egy önálló esten be is mutatta. Három éve jött át az MTV-től a Duna Televízióba, ahol – állítása szerint – eredendően is helye lett volna. Sok száz riport és sorozat fűződik nevéhez. Kiemelkedik közülük I. Mihály román királyról készült portréfilmje, amely annak idején hatalmas visszhangot váltott ki: az akkori román nagykövet egyenesen a televízió elnökéhez ment könyörögni: az opus ne kerüljön adásba. Az ügy ideig-óráig húzódott, végül levetítették a filmet. Nem olyan régen Los Angelesben forgatott filmet Szörényi Éva ötvenhatos színésznőről, s Baránszky Lászlóról, aki a napokban halt meg. A világ kisebbségei című sorozata a határainkon túl is nagy visszhangot váltott ki. E munkájában a rendező „a világ békés oázisait” mutatja be, üzenete sok néző számára életbevágó: „Meg lehet oldani a problémákat; igenis létezhet harmónia egy többség és egy kisebbség között. Ugyanakkor nem szeretetről van szó; az egymás mellett élő különböző népeknek és etnikumoknak nem kell imádniuk egymást, csak tisztelniük!” – vallja a szerző.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.