A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Lefoglalt áruk karitatív célra

Z. N.
1999. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma kerül a kormány elé az a törvénymódosító javaslat, amely lehetővé tenné, hogy a büntető- és szabálysértési eljárás során lefoglalt árukat rendszeresen karitatív szervezetek kapják meg. Így csökkenne az az évi körülbelül 200 millió forintos költség is, amelyet a vám- és pénzügyőrség ezen termékek tárolására, megsemmisítésére és őrzésére fordít.Elkobzott termékeket eddig is adományoztak, de csak kivételes esetben, s kizárólag a megfelelő kormányzati döntést követően – mondta el lapunknak Márki Zoltán, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetője. A mostani elképzelés célja, hogy ezek a cikkek rendszeresen, szervezett keretek között jussanak el a rászorulókhoz. A tervezet szerint szükségleti javakat – ruhaneműt, élelmiszert, taneszközt, játékot, sportfelszerelést, háztartási kisgépet és híradás-technikai felszerelést – adományozhatnának. A karitatív szervezetek nem kaphatnának azonban luxuscikket, illetve olyan terméket, amelynek birtoklása veszélyezteti a közbiztonságot, a közegészségügyet vagy sérti a közerkölcsöt. Nem lehetne karitatív célra felhasználni továbbá jövedéki terméket, így például dohányárut sem – tette hozzá Márki Zoltán. A márkavédjeggyel ellátott hamis termékeket sem hagynák ki az adományozható cikkek köréből, amennyiben a bíróság kimondja, hogy a márkajelzés eltávolítható a termékről. A szerzői jogot sértő javakat – például kazettákat – nem adományozhatnának. Az elosztást a Szociális és Családügyi Minisztériumon belül egy szűkkörű apparátus koordinálná a karitatív szervezetek bevonásával. Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke lapunknak elmondta: a segélyszervezetek az elosztásban vennének részt, valamint rájuk hárulna az a feladat is, hogy a márkavédjeggyel ellátott termékekről – amennyiben ezt a bíróság jóváhagyta – eltávolítsák a jelzést. A hosszú bírósági procedúra miatt jelenleg akár 3-5 évig porosodhatnak a vámáruraktárak polcain a dzsoggingok, pólók, cipők, így a módosítástól remélik a tárolási idő csökkenését. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) jelenleg annyi áru tárolásáról kell gondoskodnia, hogy arra már bérraktárak nélkül képtelen. A VPOP szóvivője, Laczó László elmondta: a szervezet az elkobzott áruk tárolására, megsemmisítésére és védelemre mintegy 200 millió forintot költ évente.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.