Növekszik a kistelepülések igénye

Bálint József
1999. 11. 14. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szennyvíztisztítási és csatornázási programok kezdeményezésével, illetve folytatásával hatékonyabbá kell tenni a környezetvédelmet a Homokhátság kisebb településein is. Ezek nemcsak országos jelentőséggel bírnak, hanem ennek a térségnek végre megoldhatnák a felmerült kérdésekkel összefüggő problémáit – jelentette ki Illés Zoltán, a parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke Röszkén, ahol Balogh László MDF-es honatya kezdeményezésére találkozott a homokháti önkormányzatok vezetőivel. A tanácskozáson konkrétan merült fel az az igény: ne csak a regionális összefogások élvezzenek prioritást a támogatásoknál, hanem a nyolc-kilencszáz fős településeknél szintén legyen mód arra, hogy azok is kapjanak pénzt olyan beruházásokra, amelyek kevesebb költséggel, egyszerűbb műszaki eljárásokkal megvalósíthatók. Ugyanakkor szó esett a tranzitforgalomról, hiszen éppen eme térségen át rengeteg gépjármű közlekedik Románia és Kis-Jugoszlávia irányába, illetve érkeznek onnan Magyar-országra, majd továbbhaladnak. Szeged és Budapest között olyan vasúti szerelvények közlekednek, amelyek kamionokat szállítanak, ezzel is hozzájárulva a környezetvédelemhez. Illés Zoltán úgy véli: a MÁV részvételét erősíteni kell a jövőben a tranzitszállításban. Ennek munkahelyteremtő vonatkozása is van. A homokháti települések vezetőinek röszkei randevúján témaként szerepelt a hulladékokkal kapcsolatos kérdés is. A parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke – ismertetve az Európai Unió irányelveit – arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, ha netán regionális hulladéklerakó telep kialakítása mellett döntenek, abban az esetben is csak olyan technológiát fogadjanak el, amely nem csupán a hulladéknak a kijelölt helyre történő lerakását eredményezi. Uniós csatlakozásunkat követően ugyanis csak azok a megoldások lesznek támogatandók, amelyek lehetővé teszik a hulladék újrahasznosítását vagy megsemmisítését, és csak végső esetben jöhet szóba a hulladéktelepeken való elhelyezés. Minthogy Röszke közvetlenül a magyar–kis-jugoszláv határ mellett található, Illés elmondta: egy közös nemzeti park létrehozását szorgalmazza Szerbiával. Szerinte ezzel oldódhatna az a feszültség, amely NATO-tagságunkból, a Kis-Jugoszlávia elleni légicsapások következményeiből s nem utolsósorban a Szerbiában napjainkban tapasztalható nemzetek közti viszályból fakad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.