A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Nyilvános az 204atomkém224 ügye

Breuer Péter (Tel-Aviv)
1999. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első alkalommal engedélyezték Mordehai Vanunu, az atomkém peranyagának közlését Izraelben.A bíróság döntésére a Jediot-Achronot reggeli lap beadványa nyomán került sor, a legfelsőbb bíróság hozzájárult a tárgyalási jegyzőkönyv közléséhez. A több mint ezerkétszáz oldalas periratban fény derül számos megdöbbentő részletre Vanunu kémkedése, hazaárulása és az atomtitok eladása utáni elfogatása, valamint Izraelbe hozatala ügyében. De miről is van szó tulajdonképpen? Izrael napjainkig nem ismeri el, hogy békés vagy háborús célokra felhasználható atomreaktora volna. A helyi hírközlő szervek a külföldi hírügynökségekre hivatkoznak, miszerint Izrael déli részén, Dimona környékén atomreaktor van. Ennek az állítólagos intézménynek egyik technikusa volt a tizenharmadik éve börtönben lévő Vanunu. Egy szép napon munkáját otthagyta, a baloldalnál is balrább ment, majd ezt követően vallását is kicserélte: áttért hithű kereszténynek, miután minden egyéb keleti vallást kipróbált. Egy londoni bulvárlap szerkesztőségének azt állította, elvi okokból, mások szerint busás anyagiakért elkövette az Izraelben legjobban elítélt bűncselekményt, a hazaárulást. Izraelben a kollektív társadalmi formákban, például még a börtönökben is megvetik azokat az elítélteket, akiket hazaárulás vádjával állítottak bíróság elé. Vanunut bűncselekményének elkövetése után nem mindennapos úton vitték az izraeli bíróság elé. Az izraeli belbiztonsági szervek ugyan mindent megpróbáltak a történtek eltussolására, ám Vanununak sikerült tenyerébe írni, hogy Olaszországból hányas repülőjárattal szállította őt az izraeli biztonsági szolgálat. Izraelbe hozatalát az akkori miniszterelnök, Simon Peresz személyesen döntötte el. Ezért kerestük fel Simon Pereszt irodájában, aki felháborítónak tartja, hogy a legfelsőbb bíróság és az ügyészség most beleegyezett a perirat részleges nyilvánosságra hozásába. Kérdésünkre válaszolva azt mondta: nem véletlen, hogy tizenhárom évvel ezelőtt a tárgyalások zárt ajtók mögött zajlottak. Peresz szerint a legdemokratikusabb országokban is vannak államtitkok, amelyek nem tartoznak illetéktelenekre. Lapunk informá-ciói szerint Peresz a tárgyaláson tanúként jelent meg, természetesen a vád részéről. Tanúvallomását a bíróság nem engedélyezte közlésre. Egy azonban biztos – mondta Peresz –, Vanunu elfogatásának ténye hatalmas port vert fel annak idején, viszont azt követően az arab országok fegyverkezési tempója is felgyorsult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.