A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Öcalan: marad a halálos ítélet

1999. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török semmítőszék tegnap Ankarában helybenhagyta az Abdullah Öcalan kurd lázadóvezérre árulásért és szeparatizmusért június 29-én kimondott halálos ítéletet. A fellebbviteli bíróság megfelelőnek találta a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezetőjének perét, amelyet Imrali börtönszigeten folytattak le. Öcalan sorsa azonban még korántsem pecsételődött meg. Az ítélet az ankarai parlament és Süleyman Demirel elnök jóváhagyására vár. Ezután pedig a kurd vezető védői bizonyosan az Európai Emberi Jogi Bíróság elé terjesztik az ügyet: a testület aligha hozza meg verdiktjét másfél évnél hamarabb. A Reuters megjegyezte, hogy Törökország nagyon szeretne belépni az Európai Unióba, márpedig ezt a törekvését a halálbüntetés végrehajtása bizonyosan visszavetné. Günter Verheugen, az Európai Bizottság bővítési ügyekben illetékes tagja közölte, hogy „csalódott” a török semmítőszék döntése miatt. Verheugen továbbra is reméli, hogy a büntetést nem hajtják végre. „Emlékeztette Ankarát és az EU-tagságra pályázó többi országot arra, hogy ha be akarnak lépni, akkor el kell törölniük a halálbüntetést, és tiszteletben kell tartaniuk az európai emberi jogi egyezményt” – mondta Jean Christophe Filori, a biztos szóvivője. Verheugen programja szerint tegnap este Brüsszelben találkozik Ismail Cem török külügyminiszterrel, s a szóvivő szerint fel fogja vetni az Öcalan-ügyet. „Az Európai Unió nevében szeretném remélni, hogy Öcalan ügyében nem ez volt az utolsó szó” – jelentette ki Paavo Lipponen, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfője. A németországi látogatáson tartózkodó Lipponen elmondta: Öcalan sorsa befolyással lesz arra, hogy az EU hogyan dönt Törökország uniós tagjelöltségéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.