A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Pipasarok

Abbi
1999. 11. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly könyvek azt írják, ha valaki úgy dönt, pipázni kezd, vegyen magának rögtön négy darabot. Ennyi kell ahhoz, hogy a gyökérnek megfelelően hosszú ideje legyen a kondenzátum feldolgozásához. Ha utánagondolok, ez manapság meglehetősen drága mulatság lenne, a legolcsóbb, elfogadható minőségű pipa esetén is. Elmúltak ugyanis azok az idők, amikor a remek alapanyagból gyártott albán pipákhoz nevetségesen alacsony áron hozzá lehetett jutni. A legelső, boltban vásárolt, új pipám – ha jól emlékszem – kétszázötven forintba került. Ma is megvan, semmi gond vele. A múltkorjában az egyik boltban találkoztam ezzel a típussal. Semmit sem változott a pipa maga, csak a márkajelzése és az ára. A szakirodalom azt is ajánlja a kezdőknek, elsőre válasszanak maguknak pipát alaptípusokból, s csak miután megérezték az ízét, kialakult az ízlésük, van már elvárásuk, akkor kezdjenek másféle pipákat vásárolni. Az egyik ilyen speciális pipa a csibuk, angol nevén churchwarden. Ez az a típus, amellyel kapcsolatban a legtöbb tévképzet él a közvéleményben. Az emberek hajlamosak a csibukot a pipa szinonimájaként használni. Gyakran előfordul velem, ha ismerősök méretes pipát látnak a számban, megjegyzik, jó nagy csibuk. Pedig erről szó sincs. A csibuk egy olyan típus, amelyiknek a szára kétszer-háromszor olyan hosszú, mint a normál pipáé. Általában olvasás, tévénézés közben használják. Füstje igen hűvös, köszönhetően a hosszú füstcsatornának. Nem elhanyagolható előnye, hogy miután az ember fejétől messze van a pipafej, olvasás közben nem száll az arcába a füst. Használata ugyanakkor meglehetősen körülményes. Aki csibukot szív, annak az egyik keze mindvégig foglalt, nemigen tud közben semmi mást csinálni. A csibuk készülhet billiard vagy bent fejjel, ennek megfeleleően lehet egyenes vagy görbe a szára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.