Pipasarok

Abbi
1999. 11. 10. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly könyvek azt írják, ha valaki úgy dönt, pipázni kezd, vegyen magának rögtön négy darabot. Ennyi kell ahhoz, hogy a gyökérnek megfelelően hosszú ideje legyen a kondenzátum feldolgozásához. Ha utánagondolok, ez manapság meglehetősen drága mulatság lenne, a legolcsóbb, elfogadható minőségű pipa esetén is. Elmúltak ugyanis azok az idők, amikor a remek alapanyagból gyártott albán pipákhoz nevetségesen alacsony áron hozzá lehetett jutni. A legelső, boltban vásárolt, új pipám – ha jól emlékszem – kétszázötven forintba került. Ma is megvan, semmi gond vele. A múltkorjában az egyik boltban találkoztam ezzel a típussal. Semmit sem változott a pipa maga, csak a márkajelzése és az ára. A szakirodalom azt is ajánlja a kezdőknek, elsőre válasszanak maguknak pipát alaptípusokból, s csak miután megérezték az ízét, kialakult az ízlésük, van már elvárásuk, akkor kezdjenek másféle pipákat vásárolni. Az egyik ilyen speciális pipa a csibuk, angol nevén churchwarden. Ez az a típus, amellyel kapcsolatban a legtöbb tévképzet él a közvéleményben. Az emberek hajlamosak a csibukot a pipa szinonimájaként használni. Gyakran előfordul velem, ha ismerősök méretes pipát látnak a számban, megjegyzik, jó nagy csibuk. Pedig erről szó sincs. A csibuk egy olyan típus, amelyiknek a szára kétszer-háromszor olyan hosszú, mint a normál pipáé. Általában olvasás, tévénézés közben használják. Füstje igen hűvös, köszönhetően a hosszú füstcsatornának. Nem elhanyagolható előnye, hogy miután az ember fejétől messze van a pipafej, olvasás közben nem száll az arcába a füst. Használata ugyanakkor meglehetősen körülményes. Aki csibukot szív, annak az egyik keze mindvégig foglalt, nemigen tud közben semmi mást csinálni. A csibuk készülhet billiard vagy bent fejjel, ennek megfeleleően lehet egyenes vagy görbe a szára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.