Kornélia 2024. március 3.
logo

Szalay Gyöngyi hetedszer aranyérmes

Sütõ Nagy Zsolt
1999.11.07. 23:00

Női párbajtőrözőink szenzációs vívással, rendkívül magabiztos teljesítménnyel nyerték meg a vb-aranyérmet.

Ha létezik toronymagas favorit a vívásban, akkor a magyar női párbajtőrcsapat az. Idén az együttes már megnyerte a csapat-Világkupát, a Hét Nemzet versenyét, az egyéni világranglistán a legjobb négyben pedig Mincza Ildikó, Szalay Gyöngyi és Tóth Hajnalka is ott van. Nagy Tímeának pedig a visszatérése után a hetedik helyért nem kell szégyenkeznie. A magyar aranyérem esélyét növelte, hogy 1993 óta mindig páratlan évben nyer a csapat, s a tavalyi fiaskó után – Svájcban csak a 4. helyig jutott a kvartett – volt miért küzdeni. Egyébként is volt miért, hiszen Mincza Ildikó bronzérmén kívül más sikert még nem ért el a világbajnokságon a magyar küldöttség, egy érem pedig nagyon kevés.

Az egyéni versenyek után abban reménykedtünk, hogy majd csapatban jobban megy. Hát, nem ment! No, nem a női párbajtőrözőkön múlott, mert ők valóban fantasztikusan vívtak, ahogy el is várható ennyi klasszistól. A nyolcaddöntőben Szalayék a japánokat 45-31-gyel búcsúztatták, majd ugyanilyen arányban múlták felül a norvégokat, s az elődöntőben a svájciakat, akik hatalmas meglepetésre az esélyesebb kubaiakat ütötték ki, imponáló fölénnyel 45-28-cal győzték le. A kubaiakhoz hasonlóan a franciák és a németek is korán kiestek, ám ez legyen az ő bajuk. Minczáék így a döntőben a kínaiaknak adhattak iskolát.

A kezdés nagyszerűen sikerült: Nagy és Mincza meggyőző fölénnyel bizonyult jobbnak ellenfelénél (8-1), ám a következő három csörtében előbb felzárkóztak, majd ki is egyenlítettek az ázsiaiak. A döntő közepén 21-21-nél következett az egyéni vb-bronzérmes Mincza Ildikó, aki remek teljesítményével – 5-1-es győzelem Li ellen – tekintélyesnek mondható előnyhöz juttatta az együttest. Az utolsó asszóra Nagy Tímea már tekintélyesnek számító, hét tuselőnnyel vághatott neki, s ezt a különbséget tartotta is, így 45-38-ra nyert Magyarország, s lett a fegyvernemben hetedszer világbajnok.

Szalay Gyöngyi valamennyi alkalommal tagja volt az aranyérmes együttesnek, és ez a teljesítmény az egész világon egyedülálló. – Megmondtam otthon is, hogy miénk a világ legjobb csapata, és ezt most ismét bebizonyították a lányok – kommentálta a sikert Kovács Tamás technikai igazgató. – Egész nap fantasztikusan vívtak, és külön ki kell emelni, hogy az egyetlen holtponton, a Kína elleni döntő közepén is könnyedén jutottak túl.

– Hihetetlen, hogy hetedszer is sikerült – tette hozzá Szalay. – Igaz, hogy a döntőben nem vívtam, de én kértem meg Kovács Tamást, hogy ne cseréljen be Mincza helyett, Ildi ugyanis remekelt.

– Elmondhatatlanul boldog vagyok, húsz éve vártam erre a pillanatra – magyarázta Mincza, aki négy éve tért vissza a tőrtől a párbajtőrhöz. – Remélem, a következő nagy sikerre elég lesz egy esztendőt várni.

Még jó, hogy a női párbajtőrözők valamicskét javítottak a mérlegen, mert a többi fegyvernemben folyamatosan felsültek vívóink. A férfi tőrcsapat óriási lehetőséget szalasztott el, a nyolcaddöntőben 40-30-ról szenvedett 45-43-as vereséget az egyébként esélyesebbnek tartott Olaszországtól. Sajnos éppen az az Érsek Zsolt betlizett – 15-3-ra kikapott Sanzotól –, aki addig jól vívott, s az elmúlt évtizedben számos esetben mentette meg az együttest. 1988-ban a szöuli olimpián bronzéremhez segítette a válogatottat, s a legutóbbi olimpiára az ő parádés vívásával jutottak ki a tőrözők.

Ez a kudarc viszont nemcsak egy szép pályafutás méltatlan befejezését jelentheti, hanem azt is, hogy a csapat lemarad az olimpiáról. Tegnap aztán tetőzött a kudarcsorozat, miután a férfi párbajtőrözők – a világbajnoki cím védői – ugyancsak Olaszországtól 45-39-re kikaptak a nyolcaddöntőben. A tavalyi diadalok után elkényelmesedett négyes a mélypontra érkezett ezzel a teljesítménnyel.

A női kardozók ugyan bejutottak a nyolc közé – Japán és Venezuela legyőzése persze nem nagy fegyvertény –, de ott 45-42-es vereséget szenvedtek Olaszországtól. Végül a 7. helyen zárták a világbajnokságot, ám ez a szám nem szerepel még az olimpia műsorán.

Eredmények

Női párbajtőr. Világbajnok: Magyarország (Mincza Ildikó, Nagy Tímea, Szalay Gyöngyi, Tóth Hajnalka, edzők: Szőcs Bertalan, Udvarhelyi Gábor, Borosné Eitner Kinga, Kőrösi László), 2. Kína, 3. Németország, 4. Svájc, 5. Kuba, 6. Oroszország, 7. Franciaország, 8. Norvégia. Női kard. Világbajnok: Olaszország, 2. Franciaország, 3. Azerbajdzsán, 4. Oroszország, 5. Németország, 6. Nagy-Britannia, 7. Magyarország (Bartók Szilvia, Csaba Edina, Felkai Eszter, Nagy Orsolya), 8. Venezuela.

Férfi tőr. Világbajnok: Franciaország, 2. Kína, 3. Lengyelország, 4. Kuba, 5. Oroszország, 6. Olaszország, 7. Németország, 8. Ukrajna ... 10. Magyarország (Érsek Zsolt, Juhász Attila, Juhász Bence, Marsi Márk).

Férfi párbajtőr. Világbajnok: Franciaország, 2. Németország, 3. Kuba, 4. Ausztria, 5. Dél-Korea, 6. Észtország, 7. Fehéroroszország, 8. Olaszország ... 10. Magyarország (Fekete Attila, Imre Géza, Kovács Iván, Kulcsár Krisztián)

Az első 8 helyezett kvalifikálta magát a sydneyi olimpiára. A vívó-világbajnokság hétfőn a női tőrözők és a férfi kardozók csapatversenyével fejeződik be.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.