A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Szalay Gyöngyi hetedszer aranyérmes

Női párbajtőrözőink szenzációs vívással, rendkívül magabiztos teljesítménnyel nyerték meg a vb-aranyérmet.

Sütõ Nagy Zsolt
1999. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha létezik toronymagas favorit a vívásban, akkor a magyar női párbajtőrcsapat az. Idén az együttes már megnyerte a csapat-Világkupát, a Hét Nemzet versenyét, az egyéni világranglistán a legjobb négyben pedig Mincza Ildikó, Szalay Gyöngyi és Tóth Hajnalka is ott van. Nagy Tímeának pedig a visszatérése után a hetedik helyért nem kell szégyenkeznie. A magyar aranyérem esélyét növelte, hogy 1993 óta mindig páratlan évben nyer a csapat, s a tavalyi fiaskó után – Svájcban csak a 4. helyig jutott a kvartett – volt miért küzdeni. Egyébként is volt miért, hiszen Mincza Ildikó bronzérmén kívül más sikert még nem ért el a világbajnokságon a magyar küldöttség, egy érem pedig nagyon kevés.

Az egyéni versenyek után abban reménykedtünk, hogy majd csapatban jobban megy. Hát, nem ment! No, nem a női párbajtőrözőkön múlott, mert ők valóban fantasztikusan vívtak, ahogy el is várható ennyi klasszistól. A nyolcaddöntőben Szalayék a japánokat 45-31-gyel búcsúztatták, majd ugyanilyen arányban múlták felül a norvégokat, s az elődöntőben a svájciakat, akik hatalmas meglepetésre az esélyesebb kubaiakat ütötték ki, imponáló fölénnyel 45-28-cal győzték le. A kubaiakhoz hasonlóan a franciák és a németek is korán kiestek, ám ez legyen az ő bajuk. Minczáék így a döntőben a kínaiaknak adhattak iskolát.

A kezdés nagyszerűen sikerült: Nagy és Mincza meggyőző fölénnyel bizonyult jobbnak ellenfelénél (8-1), ám a következő három csörtében előbb felzárkóztak, majd ki is egyenlítettek az ázsiaiak. A döntő közepén 21-21-nél következett az egyéni vb-bronzérmes Mincza Ildikó, aki remek teljesítményével – 5-1-es győzelem Li ellen – tekintélyesnek mondható előnyhöz juttatta az együttest. Az utolsó asszóra Nagy Tímea már tekintélyesnek számító, hét tuselőnnyel vághatott neki, s ezt a különbséget tartotta is, így 45-38-ra nyert Magyarország, s lett a fegyvernemben hetedszer világbajnok.

Szalay Gyöngyi valamennyi alkalommal tagja volt az aranyérmes együttesnek, és ez a teljesítmény az egész világon egyedülálló. – Megmondtam otthon is, hogy miénk a világ legjobb csapata, és ezt most ismét bebizonyították a lányok – kommentálta a sikert Kovács Tamás technikai igazgató. – Egész nap fantasztikusan vívtak, és külön ki kell emelni, hogy az egyetlen holtponton, a Kína elleni döntő közepén is könnyedén jutottak túl.

– Hihetetlen, hogy hetedszer is sikerült – tette hozzá Szalay. – Igaz, hogy a döntőben nem vívtam, de én kértem meg Kovács Tamást, hogy ne cseréljen be Mincza helyett, Ildi ugyanis remekelt.

– Elmondhatatlanul boldog vagyok, húsz éve vártam erre a pillanatra – magyarázta Mincza, aki négy éve tért vissza a tőrtől a párbajtőrhöz. – Remélem, a következő nagy sikerre elég lesz egy esztendőt várni.

Még jó, hogy a női párbajtőrözők valamicskét javítottak a mérlegen, mert a többi fegyvernemben folyamatosan felsültek vívóink. A férfi tőrcsapat óriási lehetőséget szalasztott el, a nyolcaddöntőben 40-30-ról szenvedett 45-43-as vereséget az egyébként esélyesebbnek tartott Olaszországtól. Sajnos éppen az az Érsek Zsolt betlizett – 15-3-ra kikapott Sanzotól –, aki addig jól vívott, s az elmúlt évtizedben számos esetben mentette meg az együttest. 1988-ban a szöuli olimpián bronzéremhez segítette a válogatottat, s a legutóbbi olimpiára az ő parádés vívásával jutottak ki a tőrözők.

Ez a kudarc viszont nemcsak egy szép pályafutás méltatlan befejezését jelentheti, hanem azt is, hogy a csapat lemarad az olimpiáról. Tegnap aztán tetőzött a kudarcsorozat, miután a férfi párbajtőrözők – a világbajnoki cím védői – ugyancsak Olaszországtól 45-39-re kikaptak a nyolcaddöntőben. A tavalyi diadalok után elkényelmesedett négyes a mélypontra érkezett ezzel a teljesítménnyel.

A női kardozók ugyan bejutottak a nyolc közé – Japán és Venezuela legyőzése persze nem nagy fegyvertény –, de ott 45-42-es vereséget szenvedtek Olaszországtól. Végül a 7. helyen zárták a világbajnokságot, ám ez a szám nem szerepel még az olimpia műsorán.

Eredmények

Női párbajtőr. Világbajnok: Magyarország (Mincza Ildikó, Nagy Tímea, Szalay Gyöngyi, Tóth Hajnalka, edzők: Szőcs Bertalan, Udvarhelyi Gábor, Borosné Eitner Kinga, Kőrösi László), 2. Kína, 3. Németország, 4. Svájc, 5. Kuba, 6. Oroszország, 7. Franciaország, 8. Norvégia. Női kard. Világbajnok: Olaszország, 2. Franciaország, 3. Azerbajdzsán, 4. Oroszország, 5. Németország, 6. Nagy-Britannia, 7. Magyarország (Bartók Szilvia, Csaba Edina, Felkai Eszter, Nagy Orsolya), 8. Venezuela.

Férfi tőr. Világbajnok: Franciaország, 2. Kína, 3. Lengyelország, 4. Kuba, 5. Oroszország, 6. Olaszország, 7. Németország, 8. Ukrajna ... 10. Magyarország (Érsek Zsolt, Juhász Attila, Juhász Bence, Marsi Márk).

Férfi párbajtőr. Világbajnok: Franciaország, 2. Németország, 3. Kuba, 4. Ausztria, 5. Dél-Korea, 6. Észtország, 7. Fehéroroszország, 8. Olaszország ... 10. Magyarország (Fekete Attila, Imre Géza, Kovács Iván, Kulcsár Krisztián)

Az első 8 helyezett kvalifikálta magát a sydneyi olimpiára. A vívó-világbajnokság hétfőn a női tőrözők és a férfi kardozók csapatversenyével fejeződik be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.