Tartós lassulás

1999. 11. 23. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A technológiai papírok árfolyamában tapasztalt fellendülés újabb rekordra – sorozatban 14-szer – serkentette a Nasdaq indexet (23,31 ponttal 3392,56 pontra emelkedett). A kedvező hangulat a Dow Jones ipari mutató értékét is jelentősen befolyásolta. A Microsoft, mely 20 napja került a DJIA-kosárba, többnapos gyengülése után újból a drágulók sorába tartozott, ez az indexet is magával húzta. A szoftveróriás ellen indított bírósági eljárás peren kívüli megegyezésének részvényei 3 13/16 dollárral 89 13/16 dollárral nőttek. A javuló tendencia a Coca-Cola árát 4 7/8 dollárral drágította, köszönhetően a Merrill Lynch „rövid távú vétel” minősítésének. A másik nagy üdítőitalokat gyártó társaság, a Pepsico (+1 13/16 dollár) ára is emelkedett a konkurencia felminősítése miatt. Kellemes javulást produkált még az 5,5 dollárral 52 1/16 dollárra növekedő AT and T és a 2 9/16 dollárral erősödő Amazon.com részvénye.Japánban nemzeti ünnep miatt tartott zárva Délkelet-Ázsia legnagyobb piaca. Hongkongban 0,12 százalékkal gyengült a Hang Seng (HSI) index. Európában főként pozitív irányba mozogtak a börzék. A hangulatot túlnyomórészt az amerikai árfolyamok és a Vodafone-Mannesmann többnapos „hábo-rúja” befolyásolta. A Wall Streeten a nyitást követően a Nasdaq átlépte a 3400 pontos határt, ellenben a Dow előző értéke körül várakozott.A Budapesti Értéktőzsdén a BUX már nyitáskor 2,12 pontos veszteséget mutatott, majd zárásra 78,43 ponttal növelte a negatívumot, és 7414,85 ponton hagyta el a termet. A vezető papírok táborából a Mol 100 forintot gyengült, annak ellenére, hogy megállapodást írt alá Oroszország második legnagyobb olajtársaságával, az NK Jukosszal orosz olajmezők közös kiaknázásáról. A Matáv 15 forinttal, az OTP 125 forinttal, a TVK 70 forinttal lett olcsóbb. Az Antenna Hungária 5 forintot hozott tulajdonosainak, az OTP előző árán (12 750 forint) stagnált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.