A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Új esély az északír békének

1999. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagypénteki egyezmény maradéktalanul megvalósul – közölte George Mitchell, az északír békemegállapodás felülvizsgálati tárgyalásait vezető amerikai közvetítő tegnap belfasti sajtóértekelzetén.Összegezve az északír pártok között több mint 10 héten át folyt tárgyalások eredményeit, Mitchell kijelentette: ”hiszi, hogy megszületett az alap a koalíciós kormány megalakításához, és a fegyveres csoportok leszerelése is megvalósítható a lehető leghamarabb.” Az amerikai közvetítő rámutatott arra, hogy egyik fél sem érte el teljességgel azt, amit akart, és mindenkinek fájdalmas kompromisszumokat kell kötnie, de ez az egyedüli út a nagypénteki egyezmény megvalósításához. Méltatta a tartomány politikai vezetőinek, különösen David Trimble-nek, az ulsteri unionisták és Gerry Adamsnek, a katolikus Sinn Fein vezérének a párbeszédben tanúsított magatartását, a pártjaik közé ”belopódzott bizalmat”. George Mitchell volt amerikai szenátort a brit és az ír kormány hívta vissza szeptember elején Belfastba, miután az északír politikai pártok közötti mérhetetlen bizalomhiány miatt az elmúlt másfél évben nem sikerüt a gyakorlatba átültetni nagypénteki egyezményt, amelyet az amerikai közvetítő három évig tartó kemény tárgyalásokon hozott tető alá a britbarát és uniópárti Ulsteri Unionista Párt és az ír sziget egyesítéséért fegyverrel harcoló köztársasági terrorcsoport, az IRA politikai szárnya között közvetítve. A Belfastban nagy tiszteletnek örvendő Mitchellnek sikerült egyetértést kialakítani a felek között, elsősorban rávenni az ulsteri unionistákat arra, hogy álljanak el ”az előbb leszerelést és csak utána kormányalakítást” követelésüktől, mivel a nagypénteki egyezmény nem támaszt ilyen feltételt. A tárgyalások lezárásával a stafétabot a pártokhoz és a kormányokhoz kerül: az ulsteri unionisták tanácsának el kell fogadnia az egyezmény megvalósításának menetrendjét, az ír és a brit kormánynak pedig a szükséges törvényeket kell hatályba léptetnie, hogy a tervek szerint december első hetében megalakuljon az északír kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.