időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Útmutató családi gazdálkodóknak

Nánási Tamás
2002.01.24. 23:01

Országszerte megkezdődött a családi gazdaságok nyilvántartásba vétele. A falugazdászok és a megyei földművelésügyi hivatalok a múlt héten megkapták a szükséges űrlapokat. Az első visszajelzések szerint a támogatási lehetőségek és az igénybe vehető kedvezmények iránt igen nagy az érdeklődés. <br/>Mit is kell tennie annak, aki szeretné elnyerni a családi gazdaság minősítést? Az első és legfontosabb teendő, hogy a mezőgazdasági tevékenységet élethivatásként, főállásban végző gazda &#8211; akit jogilag családi gazdálkodónak hívnak, és lehet nyugdíjas is &#8211; kössön szerződést az őt segítő családtagokkal. Szerződő félként szóba jöhet a házastárs, vagy élettárs, a gyermekek, a szülők és az unokák. <br/>

A szerződésben rögzíteni kell a családtagok közötti vagyoni, elszámolási viszonyt. Gyakorló szakembert kérdeztünk meg arról, hogy ez mit jelent. Csenki József bugaci falugazdász szavai szerint lényegében arról van szó, hogy a földet, az eszközöket, vagyontárgyakat a tulajdonos családtagok – szívességként és legalább öt évre – haszonbérbe adják a családi gazdálkodó szerepét vállaló családtagnak. A szerződésben rögzíteni kell a segítő családtagok – akik szintén lehetnek egyéni vállalkozók, őstermelők – személyes közreműködésének formáját, és hogy a gazdaság milyen mezőgazdasági és kiegészítő tevékenységet végez majd.
Ezután az arra szolgáló űrlapon kérelmet kell benyújtani a megyei földművelésügyi hivatalhoz. Emellett a családi gazdálkodónak nyilatkoznia kell arról, hogy legkésőbb 2005. január 1-jétől élethivatásként gazdálkodik majd, ezen időpont után más munkaviszonyt, kereső foglalkozást nem vállal. Be kell mutatni a családi gazdálkodó szakirányú, legalább középfokú végzettségéről szóló okiratot. Ennek hiányában elfogadható az is, ha a jelentkező igazolja: legalább három éve agrártevékenységet végez. Ugyancsak előírás, hogy a családi gazdálkodó lakóhelye három esztendeje a gazdaság telephelyeként megjelölt településen legyen. A gazdasághoz tartozó földterület nagysága nem haladhatja meg a háromszáz hektárt. Csak őstermelő, vagy egyéni vállalkozó alapíthat családi gazdaságot, gazdasági társaság – tehát bt., kft., rt. – nem.
A földművelésügyi hivatal a feltételek megléte esetén határozattal veszi nyilvántartásba a családi gazdaság minősítést elnyerő termelőket. A családi gazdaságok e határozat birtokában – mint ahogy lapunkban is már többször hírt adtunk róla – különféle többlettámogatásokra, adókedvezményekre, támogatott hitelek felvételére jogosultak. De csak akkor, ha árbevételüknek legalább a fele mezőgazdasági tevékenységből – ide tartozhat a falusi vendéglátás is – származik. Feltétel még, hogy a gazdaság három főnél több alkalmazottat nem foglalkoztathat, és a családi gazdálkodó rendelkezzen a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének ajánlásával.
A nyilvántartásba vett gazdaságok adatait a földművelésügyi hivatalok megküldik a földhivataloknak és az APEH-nek is. A termelőknek minden változást tizenöt napon belül jelenteniük kell a hatóságoknál. Fontos szabály, hogy a családtag a közös gazdaság fennállása alatt nem hozhat létre újabb családi gazdaságot. Tehát, ha a gyermek önállóan szeretné folytatni szülei foglalkozását, ki kell lépnie a családi szerződésből. A jelentkezőket ellenőrzik, és aki valótlan adatokat közölt, törlik a nyilvántartásból.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.