időjárás 18°C Paszkál 2022. május 17.
logo

D-209 volt a Fidesz-ülés napirendjén

MTI
2002.06.22. 12:06

Pokorni Zoltán szerint a Fidesznek a közéletből az ügynököket kivonó szigorú törvényjavaslatot kell a Ház elé terjesztenie, még akkor is, ha az indítvány nem biztos, hogy népszerű.Kövér László választmányi elnök arról szólt a testület ülése előtt, hogy véleménye szerint "pancserpuccs" áll a Medgyessy-ügy kirobbantásának hátterében.

A Fidesz elnöke a szervezet országos választmányának szombati rendkívüli ülésén úgy fogalmazott: a párt tudomásul veszi a választások elvesztését, az MSZP-SZDSZ-többséget a parlamentben, de ez nem lehet ok annak tudomásulvételére, hogy Magyarország elveszítette erkölcsi tartását.

Értékelése szerint közjogi értelemben bizonyára lehet Magyarország miniszterelnöke a D-209-es elvtárs, de erkölcsi értelemben nem.

Hangoztatta: a rendszerváltást lezárni a rendszerváltás ellenségeinek közéletből való kizárása nélkül, nem lehetséges. – De ki fog derülni, amiről a vicc is szól, hogy érted jöttünk elvtárs, nem ellened – tette hozzá.

Kövér László ugyanis úgy véli: kiderül majd, hogy Ivan Ivanocsiv Ivanov KGB-rezidens instrukciói ellenére Medgyessy Péter a KGB ellen harcolt oroszlánt megvető bátorsággal.

Elképzelhetőnek nevezte: kiderül majd az is, „a mi érdekünkben lövettek bennünket 1956-ban, a mi érdekünkben vertek minket az utcán még 1987-88-ban is”.

Álláspontja szerint a demokráciában egyvalami nem lehet aki a diktatórikus rendszer fenntartása mellett tevékenykedett, mégpedig közéleti szereplő.- Nem lehet közéleti szereplő az a cenzor, aki ma a közszolgálati médiumok munkatársait próbálja a sajtószabadságról kioktatni – szögezte le – hozzátéve azt is, hogy az egykori PB-KB-tagok sem lehetnek a közélet szereplői.

Szavaiból kitűnt, ha mégis azt gondolnánk, hogy lehetnek, akkor ez a hazugság az, amire a demokrácia is rámehet.

Kövér László úgy véli Medgyessy Péter nem hibázott.- Mert ugyan milyen probléma lehet abból, hogy ő itt a 70-es évek végén a szocialista James Bondok egyike volt – tette fel a kérdést.

A Fidesz országos választmányának elnökét inkább az a zavar lepte meg, ami az ügy kapcsán a szocialistáknál és a szabad demokratáknál kibontakozott. Mint mondta: meglepte, az SZDSZ-nek mi problémája lehet Medgyessy Péter SZT-tiszti múltjával azok után, hogy Horn Gyula kormányába bekéredzkedtek.

A liberális értelmiség nagy hazugságának nevezte, hogy ha Medgyessy Péter kellő időben feltárta volna SZT-tiszti múltját, akkor minden rendben lenne. – Ha a jövőben egy köztiszteletben álló MSZP-s miniszterelnök-jelölt bevallja, hogy embereket kínzott, ölt, gyilkolt és rabolt, de ezek után megválasztják, akkor minden rendben van, ha jól értem – fogalmazott Kövér László, veszélyes gondolatnak ítélve a fentieket.

Az ügy kirobbanása kapcsán Kövér László álláspontja szerint azt a kérdést kell feltenni, hogy az kinek használ, vagy kinek használt volna.

Elmondása alapján a kampányban jó néhány MSZP-prominens, közöttük Kovács László is bedobta a törölközőt, visszavonult vidéki birtokára, merthogy Medgyessy Péterrel úgysem lehet nyerni. – Medgyessy Péter úgy ragadt rá az MSZP-re és azon keresztül az országra, mint szamárra a fül – vélekedett a politikus.

Rámutatott: Medgyessy egy vereségre készülő párt miniszterelnök-jelöltje volt, hiszen „azokkal a képességekkel, amelyekkel szegény meg volt verve, nem is lehetett más”.

A történelem vakszerencséjének nevezte, hogy a szegénységpárti kormányfőjelölt győztes pártot csinált az MSZP-ből.

Feltehetőnek nevezte, hogy abban, akiben korábban jogos ambíció volt a miniszterelnök-jelöltsége, felébredt a vágy: a ciklus hátralévő részében megkaphassa, ami neki jár.

Álláspontja alapján a „pancserpuccsot” az MSZP frakciójának többsége hiúsította meg.
Kövér László úgy tudja egyébként, Medgyessy Pétert a szocialisták képviselőcsoportja csak úgy nevezi, hogy „Péter-kém”.

Pokorni Zoltán javaslata alapján a Medgyessy-ügyről, és az ügynöktörvény kapcsán nagyon szigorú összeférhetetlenséget kimondó törvénytervezetről egy állásfoglalást is elfogadott az országos választmány.

A pártelnök leszögezte, hogy a fideszes javaslatnak nem a választások eredményének kerülő úton való átírása a célja, hanem az, hogy Magyarországot olyan ember vezesse, akire múltja erkölcsi-politikai terhe nem nehezedik.

Pokorni Zoltán bízik abban, hogy a szocialisták és a szabad demokraták találnak ilyen embert.