időjárás 11°C Aurél 2023. október 5.
logo

Bíróság előtt az „olajos” vádirat

Villányi Károly
2003.02.11. 10:36

Megközelítően hatmilliárd forint különféle adókban megmutatkozó kárt okozott az az öt „olajos” cég – köztük az Energol Rt. –, amely 1996-1997-ben illegális olajforgalmazásban vett részt – derül ki a Fővárosi Főügyészség most benyújtott vádiratából. Az eljárás 19 szereplőjét összesen 214 rendbeli bűncselekmény elkövetésével vádolják.

A vádirat szerint Csüllög Zsigmond és üzlettársa Radnai László, a velük egy területen tevékenykedő Vadnai Gábor és üzlettársa Dévényi Tamás, valamint Drobilich Gábor és üzlettársa Ferencsik Attila, illetve a jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó Portik Tamás és Tóth Béla vállalkozók 1996-ban határozták el, hogy korábbi üzleteikből származó pénzüket az olajforgalmazásban jelentős haszonnal megforgatják.

A vádlottak azonban az olajforgalmazásban nem rendelkeztek speciális ismeretekkel, ezért vették fel a kapcsolatot és alkalmazták Tóth Lászlót, Kovács Lászlót, Dékány Istvánt és Hunyadi Ferencet, akik az adóhatóság megkerülésében is jártasak voltak.

Első lépésként kőolaj-forgalmazás számára alkalmas cégeket és cégvezetőket kutattak fel, engedélyeket szereztek be. E gazdasági társaságok nevében a legális olajforgalmazás látszatát kelthették, és a közterhek eltitkolásában járatos megbízottaik segítségével az olajszármazékok beszerzését, eladását megszervezték.

A Radnai László, Csüllög Zsigmond, Vadnai Gábor és Dévényi Tamás „befektetői kör” irányítása alá tartozott az Artistic and Creative Amerikai-Magyar Kft., amely cég ügyvezetője Sarnyai Roland volt, valamint a D and T Rt., amelyet Várhegyi Zoltán vezetett. Drobilich Gábor és Ferencsik Attila ugyanakkor az általuk létrehozott Energol Kft.-t alakították át erre a célra, de irányításuk alá került a Joanta Bt. is, amelynek ügyvezetője Hunyadi Ferenc volt.

A két csoport 1996 végére egyesült és az adóhatóság elől eltitkolt olajforgalmazást ezt követően közös irányítás mellett végezték, amely tevékenységükhöz Tomor Attila társasági és más szerződések, valamint okiratok megszerkesztésével, engedélyek megszerzésével, tanácsadással, mint ügyvéd segítséget nyújtott.

Az Artistic and Creative Kft. összesen 575 millió, a Monon Kft. 1,8 milliárd, a D and T Kft. 136 millió, míg a legismertebb „olajos” cég, az Energol több mint két és félmilliárd forintnyi közterhet titkolt el 1996 és 1997 folyamán. A Joanta Bt. ugyanebben az időszakban 868 millió forint általános forgalmi adót igényelt vissza jogosulatlanul.

A Fővárosi Főügyészség Dékány Istvánt tizenhét, Tóth Lászlót, Csüllög Zsigmondot, Radnai Lászlót, Vadnai Gábort, Dévényi Tamást és Kovács Lászlót tizenhat, Drobilich Gábort, Ferencsik Attilát, illetve Csikós Józsefet kilenc, Sarnyai Rolandot, Horváth Istvánt, Kiss Tamást, Tóth Bélát, valamint Várhegyi Zoltánt nyolc, Hunyadi Ferencet és dr. Tomor Attilát öt, Havas Miklóst pedig négy rendbeli adócsalás elkövetésével vádolja. Hunyadit, Dékányt, Havast, Tóth Lászlót okirathamisítással, míg Dévényi Tamást lőfegyverrel való visszaéléssel is vádolják.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.