időjárás -2°C Judit 2023. december 10.
logo

Tömeges pedagógus elbocsátások várhatók

Hanczár János
2003.02.24. 14:23

Napirenden van a közoktatási intézmények összevonása és jogutód nélküli megszüntetése. A tervezett intézkedések a szakmai körökben ellentétes véleményeket eredményeztek. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Fidesz szerint tömeges tanár elbocsátások várhatók. Az Oktatási Minisztérium úgy véli, hogy erre nem kerül sor.

Árok Antal, PSZ titkár szerint a jelenlegi kormányzati ciklus végére. mintegy 15 ezer pedagógus állása szünhet meg. Ennek okaként a tanulói létszszám fokozatos csökkenése mellett, az óraszámok mérséklését jelölte meg. A PSZ titkára egy sajtótájékoztatón úgy vélekedett: a jelenlegi létszámalapú finanszírozást a feladatalapúnak kellene felváltania. Árok úgy látja: általánossá vált, hogy a finanszírozási problémák törvénysértéseket idéznek elő.

A Fidesz oktatáspolitikusai szerint az iskolabezárási hullámmal párhuzamosan sorozatos tanár elbocsátások várhatók. Sió László, egy a közelmúltban tartott sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy a Bokros-csomag bevezetését követően jelentősen csökkent a születések száma, és az korosztály ezekben az években kerülne be az általános iskolákba. A Fidesz oktatási tagozatának vezetője azt is elmondta, hogy a polgári kormány négy év alatt alig több, mint 40 közoktatási intézményt szűnt meg az országban.

A Medgyessy-kormány tíz hónap alatt addig jutott, hogy jelenleg – annak ellenére, hogy az önkormányzatok most készítik a költségvetésüket – a bezárásra ítélt oktatási intézmények száma megközelíti a negyvenet. A Fidesz oktatáspolitikusa szerint azonban nem elsősorban a csökkenő gyermeklétszám, hanem a Medgyessy-kormány elhibázott finanszírozzással kapcsolatos döntései az oka a kényszerű iskolabezárásoknak.

Az oktatási tárca közleményben tért ki arra, hogy az iskolafenntartókat nem lehet arra kényszeríteni, hogy az üres iskolapadok finanszírozása helyett ne azokat a helyeket fejlesszék, ahol vannak is gyerekek. Az iskolabezárások valódi okát abban látják, hogy egyre kevesebb gyermek jár a közoktatási intézményekbe. A dokumentum szerint ez a demográfiai folyamatok miatt van így, amelyeket a szaktárca nem tud megfordítani. A minisztérium álláspontja az, hogy ha egy önkormányzat iskolákat von össze, az a legfontosabb, hogy minél könnyebb legyen a gyerekeknek az átmenet. Azt is fontosnak tartják, hogy ez a folyamat pedagógusok elbocsátása nélkül menjen végbe. Ezért a minisztérium közvetítő szerepet vállal, ha a szülők, a pedagógusok vagy az önkormányzatok igénylik a segítséget.

Az iskolabezárási, összevonási szándékáról már több önkormányzat nyilatkozott. Győr és Zalaegerszeg után Keszthelyen szerkezetátalakításra készülnek, azonban Budapesten a legkritikusabb a helyzet. Kőbányán a kilenc érintett iskola között 95-110 százalékos kihasználtságú, nemrégiben felújított, jól működő intézmények is vannak. A XI. kerületben a napokban döntöttek arról, hogy hat iskola és három óvoda kerül az említett körbe. Erzsébetvárosban pedig két iskola és három óvoda sorsa bizonytalan. Az iskolabezárási hullám Csepelt is érinti. A Görgey Artúr általános iskolát a szocialista vezetés decemberben még nem kívánta bezárni, majd két hét után különösebb indoklás nélkül ezzel ellentétes döntést hoztak. A XXI. kerületben más oktatási intézmények sorsa is függőben van.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.