időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Batthyány-Strattmann Lászlóra emlékeztek Körmenden

MNO
2003.04.21. 19:12

A szegények orvosára, a március 23-án II. János Pál pápa által a Vatikánban boldoggá avatott Batthyány-Strattmann Lászlóra emlékeztek hétfőn Körmenden.

A Rába-parti városban a Batthyány-kastély udvarán – ahol a herceg egykor ingyen kórházat működtetett – koncelebrációs püspöki szentmisét mutattak be a herceg-orvos tiszteletére. A nevét viselő körmendi templom mellett pedig egy szoborfülkében emléktáblát lepleztek le, és ugyanott teret is elneveztek róla.

Veres András, a Magyar Püspöki Konferencia titkára szentbeszédében úgy fogalmazott: amikor sok embertársunk nem találja a helyét a világban, amikor nem leli élete célját, értelmét, szükségünk van az olyan életpéldákra, mint amilyet Batthyány-Strattmann László mutatott.

A püspök szentbeszédében kiemelte, hogy a herceg nemcsak kiváló orvos, hanem példamutató családapa is volt, 13 gyermeket nevelt. Veres András szavai szerint napjainkban is a család jelentheti a biztos értékrend alapját és a lelkiismeretesen végzett munka hozhat igazi gyümölcsöket.

Kiemelte: azok közül, akiket ma boldogokként és szentekként tisztelünk, sokan egészen hétköznapi életet éltek, megfogalmazása szerint azonban életszentségük, amelyre mindnyájan hivatottak vagyunk, kiteljesedett.

Konkoly István szombathelyi megyéspüspök és Paul Iby eisenstadti püspök egyaránt azt hangoztatták, hogy boldog Batthyány-Strattmann László tisztelete újabb kapocs lehet a két város között a határon átnyúló régióban.

Bebes István Körmend polgármestere az emléktábla leleplezésekor mondott beszédében bejelentette: a város önkormányzata boldog Batthyány-Strattmann László-díjat alapított és egy ösztöndíjat is létrehoztak a felsőoktatásban tanuló szegény sorsú körmendi diákok számára.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.