időjárás 7°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Szeged önkormányzati cégeinél folytatódik a tisztogatási akció

Magyar Nemzet
2003.05.20. 10:29

A vitatott elbocsátások nem maradtak következmények nélkül, mert a menesztett cégvezetők egy része bírósághoz fordult. Úgy vélik, jogszerűtlenül jártak el velük szemben, s a rendkívüli felmondásoknak nem gazdasági, inkább politikai okai vannak.

Az elmúlt hónapokban a legtöbb önkormányzati társaságnál megtörtént a vezetőváltás. Akadtak igazgatók, akik közös megegyezéssel távoztak. Ezek közé tartozik Bíró Róbert is, a vagyonkezeléssel foglalkozó Szeviép Kft. volt vezetője. A Magyar Nemzetnek elmondta: abban állapodott meg Szentgyörgyi Pál alpolgármesterrel, hogy semmilyen követeléssel nem áll elő, ugyanakkor az önkormányzat sem zaklatja vizsgálatokkal.

Ám arról értesült, hogy ellenőrök jártak a vagyonkezelőnél, sőt még egy magánnyomozó is vizsgálódott utána. Bíró nem tartja kizártnak, hogy valamilyen mondvacsinált ügy okán az önkormányzat hamarosan ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, de akkor pert kezdeményez a város ellen, mivel a menesztését semmi sem indokolta.

Lengyel József – akit a Szegedi Fürdővizek Kft. éléről távolítottak el – már a bírósági tárgyalások kezdetét várja. Ő ugyanis több ok miatt perelte az önkormányzatot. Szerinte a közgyűlés jogszerűtlenül járt el, amikor úgy döntött, hogy rendkívüli felmondással azonnal bocsássák el a cégtől. Indokként olyan hibákat soroltak fel a számlájára, amelyekről azt állítja, hogy nem felelnek meg a valóságnak.

– Vaskos az a bűnlajstrom, amelyet az önkormányzat megbízásából az átvilágító cégek készítettek – mondta Lengyel József. – Ezeknek azonban egyetlen szépséghibájuk van, hogy nincsenek tényekkel alátámasztva. Miközben hanyagsággal vádolnak, előnytelen szerződéskötésekről beszélnek, nem bizonyulna haszontalannak, ha a gyógyfürdő rekonstrukciójáról is szó esne. Az előző választási ciklusban a város jelentős összeget nyert pályázaton a patinás objektum felújítására. Az általunk megbízott szakemberek olyan műszaki tervet dolgoztak ki, hogy egész évben megoldható legyen a gyógyfürdő teljeskörű kihasználtsága. Miután engem menesztettek, és új vezető került a kft. élére, a felújítási munkálatok öt hónapig szüneteltek, a tervet módosították, ami műszaki változásokat eredményezett. Ennek következtében már nem beszélhetünk teljes kihasználtságról, de a beruházás költségei egyetlen fillérrel sem csökkennek. Kérdem én, mi ez, ha nem hűtlen kezelés?

Nemes Lászlót a közgyűlés egyik ülésén rendkívüli felmondással távolítottak el a Szegedi Közlekedési Társaság éléről. Váratlan menesztése nem kis meglepetést okozott, hiszen az előző választási ciklusban az MSZP frakciójának tagjaként ült a városháza képviselői padsoraiban. Nagy Sándor szabad demokrata alpolgármester javaslatára döntött úgy a testület, hogy a továbbiakban nem tartanak igényt munkájára. Mint kiderült, a szegedi szocialista és szabad demokrata vezetők már korábban megegyeztek a hatalom megosztásában. Ennek értelmében a kisebbik párthoz tartozik a közlekedés, a környezetgazdálkodás, az oktatási rendszer, s a színház is.

De vajon mit véthetett az igazgató, amiért távoznia kellett? Nemes László megkeresésünkre elmondta: az átvilágító cégek jelentését mindmáig nem láthatta, ezért csupán a Nagy Sándor által ismertetett kifogásokról tud. Ezek között az szerepel, hogy előnytelen szerződést kötött a helyi Vivaép Kft.-vel. Ezt ő nem így látja, mert a járműjavításra vonatkozó keretszerződést a közgyűlés által megtárgyalt és jóváhagyott szindikátusi szerződés alapján írta alá.

– Nemes Lászlónak azért kellett mennie, mert az SZDSZ így akarta – állítja Szöllősi Béla, a Fidesz frakciójának vezetőhelyettese. Sajnos a városvezetés nem szakmai, hanem politikai megfontolásból váltja le az önkormányzati cégek vezetőit és nevez ki helyettük olyanokat, akik annak a koalíciós pártnak az elkötelezettjei, amelyek a hatalom megosztásának következtében felügyelik az adott területet – tette hozzá.

Nagy Sándor alpolgármester az igazgatók menesztésével kapcsolatban lapunknak azt nyilatkozta: a közgyűlés valamennyi esetben az önkormányzati cégeknél folytatott átvilágítás alapján döntött, melyek során több visszásságra derült fény. Cáfolta, hogy a tisztogatás politikai megfontolások alapján történt.
Bálint József

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.