időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Tovább bővül a békéscsabai légikikötő

Molnár Lajos
2003.05.08. 22:00

Június végére a tervek szerint befejezik a békéscsabai repülőtér félmilliárdos fejlesztését. A többségi tulajdonos: a Békés megyei önkormányzat bízik benne, hogy a gazdasági élet élénkülésével növekedni fog a reptér kihasználtsága.
A békéscsabai repülőtér múltjáról, jelenéről és jövőjéről Füredi Lászlóval, a Békés Airport Kft. ügyvezetőjével beszélgetünk. A gazdasági társaságot a megyei önkormányzat hozta létre a repülőtér működtetésére. Füredi László igen jól ismeri a témát, hiszen több mint két évtizede itt dolgozik.
– A kutatók a békéscsabai repülőtér működéséről először 1943-ban találtak hivatalos dokumentumot, de nyilván már korábban is repültek itt – állítja az ügyvezető, aki szerint a békéscsabai repülőtér mindig is fontos bázisa volt a hazai repülésnek. Elsősorban sportcélokat szolgált, de a hadsereg és a Malév számára is képeztek itt fiatalokat motoros gépre, vitorlásra és ejtőernyőzésre, egészen a rendszerváltásig. Ekkor a tulajdonjog módosult. A repülőtér állami tulajdonban volt, a kezelői jogot pedig a honvédség gyakorolta, működtetését pedig 1990-ben a korábban is itt székelő Kvasz András Békés Megyei Repülő és Ejtőernyős Egyesület vette át.
Füredi László szerint a meglévő pénzügyi korlátok mellett már akkor arra törekedtek, hogy minél szélesebb körben váljon ismertté a csabai repülőtér, és minél magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtsanak. Ennek eredményeként a kilencvenes évek közepétől ideiglenes határnyitási engedéllyel rendelkeznek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a világ bármely tájáról képesek gépet fogadni, és itt a helyszínen végzik el a beléptetést és a vámkezelést. Időnként érkeznek is vendégek – sajnos egyelőre nem sűrűn – Ausztriából és Németországból.
– Mintegy két esztendővel ezelőtt rendeződött a repülőtér tulajdonviszonya – meséli az ügyvezető – ekkor vált a Békés megyei önkormányzat többségi tulajdonossá, emellett néhány épület tulajdonjogát a sportegyesület szerezte meg.
Füredi László a reptér alapvető feladatának azt tartja, hogy ide repülővel bárki bármikor – esetleg rossz időjárási körülmények között is – el tudjon jönni. Az eddigi gyakorlat szerint a repülőteret üzleti céllal belföldről évente száz-százötven, a határon túlról pedig öt-tíz alkalommal vették igénybe. Emellett az utóbbi közel két évtizedben öt világversenyt rendeztek itt, először 1984-ben motoros műrepülő világbajnokságnak adtak otthon, legutóbb pedig tavaly a vitorlázórepülő Európa-bajnokságnak. Ez is azt bizonyítja, hogy a szakmában nem ismeretlen Békéscsaba neve.
– A most folyó félmilliárdos beruházásnak az a célja, hogy megfelelő feltételeket tudjanak biztosítani az ideérkezőknek. A fejlesztés elsősorban a forgalmi épületre és az ahhoz kapcsolódó kiszolgáló létesítményekre, illetve a repülésirányítást ellátó toronyra terjed ki. Az ide érkezőket üzemanyag-kiszolgálással, étteremmel, szállodával, kempinggel és gépkocsikölcsönzéssel is várják – nyilatkozta Füredi László.
A kivitelezést tavaly október közepén kezdték el, és június végére be is kell fejezniük. A távlati tervek között szerepel a repülőtér további fejlesztése is, ez szilárd burkolatú kifutópálya megépítését jelenti.
– A tervek már készek – mondja Füredi László – most ezek engedélyeztetése folyik, továbbá a beruházás anyagi forrását is meg kell találnia a tulajdonosnak. Az első ütemben a nyolcszáz méteres kifutópálya épülne meg, a második ütemben pedig ezerháromszáz méteresre bővülne.
Hogy mit várnak ettől a fejlesztéstől? Az ügyvezető szerint nehéz megjósolni, hogy ennek hatására nő-e majd a repülőtér forgalma. Annyi bizonyos, ha ezt nem oldják meg, akkor nem várhatnak fejlődést. Meglátása szerint az uniós csatlakozásunk feltehetően élénkíteni fogja a gazdasági életet, ez vélhetően a repülésben is nagyobb forgalmat jelent majd. A világ nagyobb városaiban már működik repülőtér, és a repülés a világon mindenhol fejlődik, bizonyára így lesz ez Magyarországon is.
Füredi László végül kifejti, az itt élőknek is tenniük kell azért, hogy Békés megye vonzó legyen a befektetők számára. A gazdasági környezetnek olyanná kell válnia, hogy érdemes legyen Békés megyébe jönni. Jelenleg az egészségturizmus az, ami ide vonzza a vendégeket. Bizakodásra ad okot, hogy jelenleg több termálberuházás is folyik a megyében, vélhetően ez további vonzerőt jelent majd.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.