Drágultak az áramszolgáltatók

Tovább korrigált kedden a hétfői gyengülés és a múlthét pénteki drágulás után magyar tőzsde, a BUX ugyan napközben 8816 pontig erősödött, de koradélután a Wall Street csökkenő nyitásáról szóló hírek következtében a hazai indikátor veszteséges irányba fordult.

2003. 08. 26. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BUX a napközbeni emelkedés és a délutáni csökkenést követve 29 ponttal előző értéke alatt 8731 ponton zárt. A 6,955 milliárd forintos forgalom jelentősen meghaladta a korábbi napon elért szintet, elemzők a BÉT zárása után azt nyilatkozták, hogy az OTP papírjain eladói nyomás keletkezett, ezt a véleményt igazolta a banki részvények 2,69 milliárd forintos forgalma is.

A szakértők az OTP mellett a Richter gyengülését emelték ki, mint ami a BUX árfolyamára negatívan hatott. A gyógyszergyártó cég részvényei 200 forinttal gyengültek. A MOL a Petrom privatizálási tervek kihirdetésével párhuzamosan drágult, egyes szakértők a magyar cég részvételét igen fontosnak tartják a román privatizációban.

A tőzsde kisebb forgalmú papírjai közül az áramszolgáltató és a gépgyártó szektorra volt érdemes figyelni, a Rába esetében pletyka szinten az esetleges felvásárlási tervek is szóba kerültek a spekulánsok között, így a győri cég részvényei 10 forinttal emelkedhettek. Az áramszolgáltatók közül az Elmü és a Démász 400-400 forinttal, a Dédász 200 forinttal, az Édász 455 forinttal drágult. A nap meglepetését a Forrás törsz részvények gyengülése, és a Brau Union visszaesése jelentette.

A Brau esetében a befektetők vélhetően rájöttek, hogy a sörgyártó cég részvényeire a Heineken a közeljövőben nem ad felvásárlási ajánlatot, így történt ez a BorosChem papírok esetébe is ahol a többségi tulajdonosok kivárásra helyezkedtek el. A BÉT mellett a bankközi devizapiacon is nagy volt a sürgés-forgás, a forint kurzusa tovább erősödött és tőzsdezáráskor már 256,45/50 forinton lehetett eurót venni.

A nemzetközi értékpapírpiacokon is gyengülési irányt vettek az árfolyamok, a Wall Street-en jobbára a makrogazdasági adatok voltak meghatározóak, de hírértékük nem sokat nyomott latba az indikátorok elmozdulása tekintetében. A Conference Board amerikai gazdaságkutató intézet augusztus havi bizalmi mutatója a júliusi csökkenés után újból 80 pont fölé emelkedett, amit az elemzők kedvezőnek találtak. A piacok mégsem reagáltak a hírre, inkább a Deutsche Telekom lengyelországi felvásárlási tervei keltettek nagyobb feltűnést, a német távközlési cég a PTC-t akarja megvásárolni, ezzel is növelvén a kelet-európai térségbeli szerepét.

Záró: 8731,67 Min: 8692,78 Max: 8816,55 Nyitó: 8749,40 Előző: 8760,84 Vált.: -29,17 pont (-0,33 százalék)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.