Indul az őszi szezon

Míg a múlt hét elején jobbára csökkenés, addig a hét közepétől növekedési trend volt jellemző a nemzetközi tőkepiacokra. A befektetők a nyári szabadságolások végével megjelentek a tőzsdéken és lassú, de határozott vételi hullámot gerjesztettek.

2003. 08. 31. 17:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten a nagy nemzetközi tőzsdékkel egy irányban zajlott az üzletmenet, a múlt heti magyar vonatkozású hírek közül talán a Beopetrol tendert lehetett kiemelni, mint az egyik legérdekesebb hírt. Az olajipari privatizációról szóló információk mellett a tőzsdén inkább az árakra összpontosítottak a befektetők, így rivaldafénybe kerülhetett az OTP, a Matáv, a Richter, a kisebb forgalmú Rába és a Synergon is.

Lencsengő balhék

Sokan úgy remélik, hogy a Budapesti Értéktőzsde újból a régi kerékvágásba tér vissza a nyári uborkaszezont követve, ezt támasztották alá a múlt héten zajlott igen nagy forgalmú kereskedések is. A magyar parkettről az elemzők azt nyilatkozták, hogy jelenleg kevésbé függ a BÉT a nemzetközi eseményektől, mások viszont az európai és amerikai tőzsdéken zajlott drágulásokat párhuzamot vonták a magyar eseményekkel. Viszont egy elemző sem próbálta letagadni, vagy félre magyarázni, hogy a K&H Equities, a Pannonplast-ügy a vártakkal ellentétben nem hagyott nyomot a magyar tőzsdén, amit sokan meglepőnek találtak. Hiába bármilyen félre magyarázás, a tőzsde szerepe igen fontos egy gazdaság életében, és azt sem szabad elfelejteni, hogy eddig a recessziós, baljós gazdasági állapotok között a Budapesti Értéktőzsde mindig jól prosperált, tehát sem a gazdaság állapotát, sem a befektetési társaságok viselkedését nem érdemes a parkett szemszögéből megtekinteni. Nem volt érdemes másként nézni a tőzsdére idén sem amikor a nyári szabadságolások idejére esett a K&H ügye. A két hétig címlap sztoriként kezelt brókerházi botrány elcsitulni látszik, a befektetők a múlt héten megmutatták, hogy a magyar piacon igenis be akarnak fektetni, sőt az eddig preferált spakulatív papírok után újabbakat kerestek.

Átalakuló spekuláció

Több kisbefektető próbálta a nagyokat követni a nyáron, a portfólióikat úgy alakították át, hogy a hosszabb távra vásárolt vezető részvények mellé néhány kisebb forgalmú papírt is vásároltak. Az elmúlt négy hónap nagy sztárjai – az Antenna Hunária, a BorosdChem, a Brau Union és Zalakerámia – mára „lecsengett ügynek” tekinthetők.

Az Antenna Hungária esetében továbbra is kormányzati döntés kell hogy szülessen annak érdekében, hogy privatizálható legyen a társaság. Információink szerint az AH jelenlegi likvid tőkéje nagyon alacsony, így a VRAM opciók lehívását sem tudta véghezvinni. A BorsodChem-nél némileg másképpen áll a helyzet, a befektetők a főtulajdonostól felvásárlási ajánlatot várnak. Az orosz tulajdonosok viszont vélhetően a tőzsdén keresztül vásároltak eddig BC részvényeket, de az elmúlt napokban a vevők kiálltak a papírok mögül és pénteken már annyira inlikvid volt a részvény, hogy kötés sem született rá. Hasonló eset zajlott le a BC-vel azonos tulajdonosi körrel rendelkező Zalakerámia esetében is, ott csupán annyi volt a különbség, hogy a nyár közepén zajlott le a cégre adott felvásárlási ügyelet. Később azonban sokáig még vették egyesek a kerámiagyártó papírjait, de mára a vásárlók megfogyatkoztak és a 2000 forint fölötti ár lassan 1900 forint köré csúszott vissza. Mind a BC, mind a Zalakerámia esetében arról rebesgettek, hogy kiszorításos vételi ajánlatot tesznek a többségi tulajdonosok, de az ajánlatok eddig nem születtek meg.

Nem született eddig ajánlat a Brau Union részvényeire sem. Attól a pillanattól, hogy a Brau többségi tulajdonosát, a BBAG-t a Heineken felvásárolta, a piac azt sugallta, hogy Magyarországon is vételi ajánlatot tesz a holland cég, és bár sokan próbálták jelezni, hogy a Heineken-ajánlat megérkezése kétséges, a kisbefektetők „tömött sorokban” vásároltak Brau Union papírokat.

Új játékok, új játékosok

Az eddigi spekulatív papírok, célpontok kiégtek, tehát érdemes új után nézni. A tőzsdén forgó részvények közül már nem sok olyan papírt lehet találni, ahol még lenne valamilyen lehetőség a mesterséges árfolyammozgatásra. A-től Z-ig nézve az Econeten, a Phylaxián, a Rábán és a Synergonon akadhat meg a szemünk. Az Econet sokáig likviditási problémával küzdött, ma – gazdálkodási adatit tekintve – komolyabb akvizícióra még nem érett. A Phylaxia esetében a korábbi CrossVet ír ügy lecsengett, a cég adatait tekintve szinte nullszaldós, szemben a korábbi évek veszteségeivel. Elemzők által megvizsgált gazdálkodási adatok azt jelzik, hogy a Phylaxia növekedési lehetőségeket rejt magában, csupán egy kérdés merül fel: az állategészségügyi termékeit milyen hatékonysággal tudja reklámozni és piacra dobni.

Az igazi adu-ász a Rába, az a cég mely igen hosszú ideje negatív eredményeket közöl magáról, az a cég, melynek új vezérigazgatójától a befektetők és az elemzők látványos változást várnak. A Rába 107 éves magyar gépipari cég, a KGST ideje alatt tehergépjárműveiről és futóműveiről elhíresült vállalat részvényei névértékük alatt futnak a tőzsdén. A Rába számára több növekedési lehetőség is adódhat, egyrészt a kínai piacon történő megjelenés, másrészt a Honvédségi tender ésszerű kihasználása, harmadik szempontot tekintve a DaimlerChryslerrel történt partneri viszony. Az utóbbi a DC kapcsán felmerülhet egy felvásárlási lehetőség is, de ehhez a nagyobb tualjdonosok (Wallis, Garbopalst, Győri Önkormányzat) hozzájárulása is kellhet. A Rábát tekintve a DC-nek azért fontos a magyar gyártóbázis, mivel a nehéz és könnyű haszongépjárműveket főként a kelet-európai és közel-keleti piacokon lehet értékesíteni. A ma már Németországban megszüntetett egyes Mercedes-Benz tipusú tehergépkocsik gyártását a Rábánál igen kedvező feltételek szerint tudják megoldani. Részben a szakmai múlt, másrészt a logisztikai szempont azt jelzi, hogy a DC számára startégiai fontosságú lehet a Rába, ha viszont ez így van és mások a DC számára is igen világos a lépéskényszer akkor valóban hosszútávon a Rába részvényei akár két-háromszorosra növekedhetnek a jelenlegi 950 forintos szintről.

A „feltörekvő papírok” közül a Synergon is megérdemel némi figyelmet. A rendszerintegrátor cég, a BÉT egyik technológiai szereplője jelenleg igen alulértékelt. Az eredmények javításában eltöltött többéves küzdelem mellett a Synergon menedzsmentje számlájára kell írni azt a kedvező hírt, hogy a cég akvizíciók terén és a közép-kelet európai regionalitás ügyében továbbra is az egyik legeredményesebb cég. A Synergont az elemzők vételre ajánlják, egyrészt az alacsony árfolyama, másrészt a neövekedési lehetőségek miatt. A szakértők a Synergon esetében rámutattak, hogy a vállalat tulajdonosi szerkezetét tekintve akár felvásárlási célpont is lehet, az pedig nem elképzelhetetlen, hogy ahogyan a magyar cég „viselkedik” a kisebbekkel, úgy viselkedik egy „nagyhal” a Synergonnal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.