Visszatértek szabadságukról a befektetők

Erőteljes emelkedéssel további csúcsokat döntögetett ma reggel a Budapesti Értéktőzsde indikátora. A nyitás utáni megugrást a BUX index korrigálta, de értéke a kereskedés teljes hosszában nem zuhant 8975 pont alá. A délben elért mélypontjából újból és újból ki tudott mászni a tőzsdemutató és végül 9000 pont fölött 60 ponttal zárt.

2003. 08. 29. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 13 milliárd forintos forgalom jól mutatta, hogy a befektetők a nyári szabadságukból visszatértek és szinte rávetették magukat a BÉT-re. A nap végén a BUX-ban regisztrált 9060 pontot az OTP- és a Matáv-papírok drágulása segítette, a banki részvények 44, a távközlési papírok 17 forinttal drágultak. A Richter a jól megérdemelt 20 ezer pontos határon ült meg, míg a MOL kurzusa 30 forinttal süllyedt. A nap nyertesei a 11 millió forintos forgalmat produkáló Forrás törzs részvények lettek.

A kisforgalmú részvények közül a Globus vitte el a pálmát, a konzervgyártó cég a lengyelországi Elsner Polen gyorsfagyasztott termékeket gyártó céget vásárolta meg, erre reagált a piac igen heves, 35 forintos drágulással. Kellemes meglepetést okozott a befektetőknek a Rába (+20 forint) és a Synergon (+3 forint), valamint a Nabi (+5,1 százalék). A Nabi árát az Első Magyar Alap (EMA) esetleges további szerepvállalása indukálta. Az EMA a közeljövőben kívánt volna kiszállni a Nabi-ból, de vannak olyan információk, hogy meghosszabbítja futamidejét.

A sokat ócsárolt és igen spekulatívvá vált BorsodChem (BC)-, a Brau Union- és a Zalakerámia-papírok mögül kiálltak a vevők, így a vegyipari cég részvényeit inlikviditás jellemezte, azaz a vevők és az eladók nem tudtak megegyezni a parketten, így nem született kötés a BC-re. A Brau részvényei az anyavállalat BBAG kedvező eredményei ellenére 100 forinttal gyengültek, míg a Zalakerámia ára 5 forinttal lett olcsóbb.

A nemzetközi tőkepiacokon változatos irányok alakultak ki, az európai tőzsdéken sokáig drágulás jelentkezett, de az amerikai nyitások bizonytalan értékei negatív irányba tolták az árfolyamokat. A tengerentúlon júliusban 0,2 százalékkal nőttek a személyi jövedelmek, ez az érték némileg alacsonyabb, mint amit az elemzők vártak.

Záró: 9060,48 Min: 8975,57 Max: 9098,49 Nyitó: 8999,86 Előző: 8985,48 Vált.: +75,00 pont (+0,83 százalék)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.