időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

„Kökény úr, ami nem megy, ne erőltessük”

MNO
2003.10.09. 17:36

A súlyos forráshiány, a rossz körülmények ellen és követeléseik elfogadásáért tüntettek ma a Magyar Orvosi Kamara, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete és a civil betegszervezetek képviselői az Egészségügyi Minisztérium épülete előtt. Az úttest megtelt a tüntetőkkel.

A politika reprezentánsait szeretnénk egy asztal körül látni, hogy olyan koncepciót dolgozzanak ki, amiért az egészségügyben kitartó kollégák hajlandóak az országban maradni az EU-csatlakozást követően is – hangoztatta a Magyar Orvosi Kamara elnöke az Egészségügyi Minisztérium épülete előtt rendezett demonstráción csütörtökön.

Éger István közölte: követeléseiket a tárca nem képes teljesíteni, ők viszont hiába ostromolták Medgyessy Péter miniszterelnököt leveleikkel. – A súlyos forráshiány és azok a körülmények, amelyek komolyan veszélyeztetik honfitársaink betegellátását hozott ide bennünket – mondta a kamara elnöke. Hangsúlyozta, hogy az egészségügy nem politikai kérdés, működésének biztosítása a mindenkori állam alapvető kötelessége.

Éger István szomorúságának adott hangot, amiért az esőben állnak, ahelyett, hogy békés eszközökkel szereznének érvényt az egészségügyi ellátórendszer jövőjének, mert ami jelenleg van, elsősorban a magyar lakosokra jelent veszélyt.

- A hálapénz szégyen számunkra, és teher azoknak, akiket ellátunk, s Európában ez nem viselhető bélyeg – mondta a MOK elnöke. Hangsúlyozta: a világ számos országában megbecsülésnek örvend a magyar szellem, és a csábító a sokszoros bér.

Az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke hét táblát mutatott fel, amelyekre felírták mire mondanak igent: a közös jólétre, a szabadságra, az erősek, gyengék iránti felelősségre, a munka, a teljesítmény megbecsülésére, a nemzetért, a családért érzett felelősségre, hogy érdemben részt vehessenek a döntésekben, a félelem nélküli biztonságos életre, a politikai hatalom korlátozására és ellenőrzésére.

Cser Ágnes felsorolta követeléseiket, melyek között szerepelt az ágazati kollektív szerződés megkötése, középtávú megállapodás és kormánygaranciák a paraszolvencia-mentes egészségügyi ellátórendszerre. Hasonlóképpen követelik a közpénzek és társadalombiztosítási alapok ellenőrzését, a társadalmi párbeszéd helyreállítását és a szakszervezetnek szánt új társadalmi szerep elfogadását. Ezért azt kívánják, hogy olvassa el és érdemben válaszoljon a kormány a hozzáintézett leveleikre és petícióikra, hogy részt vehessenek az általuk is fizetett közpénzek elosztásában, hogy közösen teremtsék meg a profitérdek nélküli egészségügyet.

Felszólalt még Csókai András agysebész és Pós Péter, a civil betegszervezetek képviseletében.

A tüntetők délután három órára megtöltötték a minisztérium előtti úttestet. A demonstrálók kék feliratos léggömbökkel és transzparensekkel hallgatták az esőben a szónokokat. A táblákon „Ne jussanak a rendelőintézetek, a kórházak a SZOT-üdülők sorsára”, „Jóléti rendszerváltás jobblétre szenderült”, „László, Kökény, Medgyessy kórházunkat elveszi”, „Kökény úr, ami nem megy, ne erőltessük” feliratok szerepeltek.

Az eseményt a rendőrség biztosította, rendbontás nem történt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.