időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Megosztja az MSZP sorait Gyurcsány Ferenc szereplése

Világgazdaság
2003.10.10. 06:31

Gyurcsány Ferenc feladta a leckét a hazai politikának, és most már úgy tűnik, saját magának is - ezt bírálói és a vele szimpatizálók is elismerik. Kérdés, hogy a legutóbb, az MSZP-n belül vele kapcsolatban kialakult, vagy általa kicsikart szolidaritás tartós lesz-e, és ha igen, a sportminiszter tud-e vele élni - szemlézi a Világgazdaságot a ma.hu.

„Tehetséges fiú a Feri” – ez az első mondat, amelyet Gyurcsány Ferenc ténykedése kapcsán bármelyik szocialista politikus megfogalmaz, ám igyekszik rögtön mögé biggyeszteni egy „de”-t. Ezzel jelezve, hogy az MSZP-n belül ennyi nem elég a pártkarrierhez, de még a talpon maradáshoz sem.

Ezzel a kötőszóval azonban azt is kifejezik, hogy több „bűnét” nem tudják megbocsátani a jelenlegi sportminiszternek. Még mindig nem tudták ugyanis párton belül feldolgozni, hogy Gyurcsány Ferenc nemrégiben lépett be közéjük, s nem küzdötte végig vállt vállhoz vetve az elmúlt évtizedet. A „de” azt is takarja, hogy ambíciói – bár ő maga az utóbbi időben nyíltan ezt sehol sem vállalta fel – sértik más vezető politikusok köreit, hiszen jelenlétével eggyel több ellenféllel kell számolni.

Sokan vélik úgy, hogy a személyét ért támadások nagyban gyengítik a párt pozícióit, az üdülővásárlási ügyével kapcsolatos botrány is hozzájárult az MSZP nyári népszerűségvesztéséhez. Nehezen bocsátják meg neki azt is, hogy vállalkozásai révén „jóval gazdagabb” a pártelitnél.

Azt is nehéz vele összefüggésben tudomásul venni, hogy gondolatmenetével, szóhasználatával messze kirí az átlagos szocialista politikusok közül. Megbocsáthatatlan vétkei közé tartozik még, hogy a szintén kívülálló Medgyessy Péter embere, akire ráadásul a miniszterelnök stratégiai ügyekben hallgat, s akit emiatt a kormányfő mintha jobban futtatna, mint a többi kormánytagot.


„Csupán” ennyi van a rovásán. Ez azonban bőven elég ahhoz, hogy megossza az MSZP-t és annak bázisát is. Az tény, hogy a legutóbbi hetekben Gyurcsány Ferenc szinte minden belső fórumon kivívta társai szolidaritását.

Legutóbb a párt parlamenti frakciójának keddi ülésén, ahol a többség úgy foglalt állást a hétfői, Szili Katalin házelnök által eldöntött, így elfogadott interpellációra adott válasza kapcsán, hogy „becsületbeli ügyről van szó”. Azaz a sportminiszter egy-egy, a Fidesz támadásaira adott válaszára nem szívességből kell igennel szavazni, hanem azért, hogy demonstrálják a szolidaritást, s ne engedjék, hogy a Fidesz éket verjen közéjük. Tudomásul vették, hogy a Fidesz folyamatosan támadni fogja a minisztert, mégpedig nem szakmai munkája miatt, hanem újabb és újabb ügyekkel.

Gyurcsány Ferenc kritikát is kapott, mondván, stílusa elhibázott volt, fellépése szerencsétlenül sült el. Mint azt többen felidézték lapunknak, a sportminiszter ezen a fórumon is ügyesen reagált, helyt adott a kritikáknak: „elszúrtam ezt a választ”, mondta.

Ezt megelőzően Gyurcsány Ferenc a párt országos választmányát győzte meg, ám sokak szerint az ottani beszéde után elhangzott taps „kényszeredett” volt. A jelenlegi, vele kapcsolatos, párton belüli szolidaritás többek szerint a Fidesszel szembeni egységfrontot jelent. És azt is, hogy Kovács László pártelnököt kemény bírálat „illeti”, aki „véletlenül” már másodszor nem tartózkodott az ülésteremben a szavazáskor.


A szocialisták egy része azt is igyekszik hozzátenni: a szolidaritás látszólagos és időleges. Kérdés, a Fidesz meddig tudja ébren tartani a témát, lesznek-e újabb ügyek. A Gyurcsánnyal szimpatizálók úgy fogalmaznak: „a Ferin múlik további sorsa, de hát ügyes fiú a Feri”.

Hozzáteszik, a sportminiszter új hangot, új stílust jelenít meg, minél többször beszélhet egy-egy támadásra adott válasszal, annál nagyobb bázist tud maga mögé állítani a párton belül. Mások viszont úgy látják, Gyurcsányra kemény küzdelem vár, hiszen ha most megbukik, politikusi karrierjének vége.

Nincs jó megoldás, magyarázzák, hiszen látható, Medgyessy Péter nem akarja leváltani őt. Legutóbb, a tapolcai frakcióülésen a kormányfő vele kapcsolatban úgy fogalmazott: felkészült miniszter, színvonalas munkát végez; semmit sem tett jogellenesen. „Nem hagyom, hogy egyenként lőjenek ki bennünket!” – mondta a miniszterelnök.

A Fidesz felkészült Gyurcsány Ferencből – jelentette ki egy szocialista politikus. Az ellenzéki pártnak több ok miatt is érdemes „ütnie ezt a vasat”. Az ügyek során folyamatosan rá lehet mutatni arra, mennyire megosztott az MSZP, lehet demonstrálni a törésvonalakat, rá lehet világítani a párt hibáira. Ennél azonban többről van szó, teszik hozzá mások. Gyurcsány Ferenc ugyanis a Fidesz-vezetés korosztálya, politikai stílusa nem áll távol az ellenzéki pártétól.

Az általa kidolgozott „nemzeti közép” fogalmával, a jobboldali, konzervatív szavazók megnyerésével ellenfele a Fidesznek, amely „nem akar semmiféle kiegyezést” – fogalmaznak a sportminiszter tevékenységével kapcsolatban olyan szocialista politikusok, akik a Gyurcsány-sztorit távolságtartással tudják szemlélni. Ilyenek azonban elég kevesen vannak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.