időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Verheugen szigort ígér az új EU-tagoknak

MNO
2003.10.10. 11:05

Az Európai Bizottság bővítési felelőse szerint az EU szigorúan számon fogja kérni a jövőre csatlakozó országoktól az olyan megállapodások teljesítését, mint például az élelmiszerfeldolgozó üzemek biztonsági szabványainak uniós szintre emelése.

„Nem fogunk kompromisszumokat kötni. Egyes országok két-három évig tartó átmeneti időszakot kaptak. Ha addigra nem teljesítik a normákat, be kell zárniuk az érintett üzemeket” – jelentette ki Günter Verheugen a Financial Times kontinentális kiadásában pénteken közölt interjújában.

A bizottság november elején teszi közzé idei megfigyelési jelentéseit, amelyekben – a jövőre taggá váló tíz ország esetében utoljára – értékeli a csatlakozásra készülők felkészültségét – adta hírül az mtv.hu.

„Még mindig vannak bizonyos problémák, mint például az EU-alapok kezeléséhez szükséges igazgatási háttér gyengesége” – előlegezte meg a biztos a jelentések egyik várhatóan többször visszatérő megállapítását.

Készül országjelentés Törökországról is, amelynek tagsági kilátásait – a német kereszténydemokratákkal és Valéry Giscard dÍEstaing volt francia államfővel ellentétben – Verheugen egyáltalán nem írta le. Ellenkezőleg, úgy véli, hogy az Egyesült Államok ellen két éve végrehajtott terrortámadások pozitív irányban változtatták meg az EU viszonyát Törökország majdani csatlakozásához.

A megosztott Ciprus problémája továbbra is akadályt jelent, de Verheugen szerint most nyitott a lehetőség ablaka. A sziget északi felében decemberben választások lesznek, jövő év május 1-jétől pedig Ciprus EU-taggá válik. „Törökország tisztában van vele, hogy ez megváltoztatja a hatalmi egyensúlyt” – mondta a biztos, aki szerint a helyzet kulcsa változatlanul Ankara kezében van.

Mindeközben Verheugen már a következő bővítési hullám horizontján túlra, az Oroszországot, Ukrajnát, Fehéroroszországot és Moldovát is magába foglaló „szélesebb Európára” tekint. Rögtön leszögezte azonban, e fogalom nem jelenti azt, hogy ezeknek az országoknak az esetében napirendre kerülhetne az EU-tagság kilátása.

„Ukrajnát illetően van egy nagyon jó cselekvési programunk. Nyitva áll a lehetőség, hogy az ország gazdasága teljes mértékben integrálódjon az unióéba. Ukrajna ezt első lépésnek tekinti. A tagság azonban nincs napirenden. A lényeg az, hogy ez egy gyakorlatias megközelítés” – jelentette ki a biztos.

Elismerte mindamellett, hogy Fehéroroszország és Moldova nagy kihívást jelent. „Mindkét esetben egyértelműen diktatúrával és ingatag belső állapotokkal van dolgunk. Első lépésként a civil társadalmat kellene támogatnunk valahogyan” – mondta Verheugen.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.