időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Az AB megsemmisítette a Rendőrségi törvény két rendelkezését

MTI
2003.12.16. 12:18

Az Alkotmánybíróság a személyi szabadsághoz való jog sérelme miatt alkotmányellenesnek ítélte és megsemmisítette a rendőrségről szóló törvény azon rendelkezését, amely szerint a rendőr a közbiztonság érdekében a hatóság elé állíthatja azt a személyt, akit eltűntként köröznek - tudatta a testület kedden közleményben az MTI-vel.

Ugyanilyen okból megsemmisítették az alkotmánybírák a törvénynek azt a rendelkezését is, amelynek alapján a közbiztonsági őrizet abban az esetben is elrendelhető, ha azt az előállított személy érdeke – ittasság vagy más okból ön- vagy közveszélyes állapot – szükségessé teszi.

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette e két törvényi rendelkezésnek a vonatkozó BM-rendeletben foglalt végrehajtási előírásait is.

A személyi szabadsághoz fűződő alapjog sérelmét állító azon indítványokat, amelyek a rendőrségről szóló törvény további rendelkezéseinek megsemmisítésére irányultak, az Alkotmánybíróság elutasította.

A többségi határozathoz Bihari Mihály, Czúcz Ottó, Harmathy Attila, Kukorelli István és Tersztyánszkyné Vasadi Éva alkotmánybírók különvéleményt fűztek, így a jelenleg tízfős testületben – az Alkotmánybíróság történetében másodszor – az elnök szavazata döntött.

A testület az államfő törvényhozási eljárásban betöltött szerepének értelmezésével kapcsolatos, hétfőn kihirdetett határozatát fogadta el első ízben – öt különvélemény mellett – az elnök szavazatával.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.