A polifenolok a vegyületek nagy csoportját alkotják, és ezek közé tartozik a gyümölcsökben lévő számos cserző- és színezőanyag, köztük a tanninok és a flavonoidok.
A Pessac Cedexben működő Európai Vegyészeti Intézet munkatársa, Stephane Quideau professzor arra hívta fel a figyelmet, hogy a polifenolok sorába tartozó anyagok közül sok már bevonult a gyógyszergyártásba.
Quideu professzor most a vörösborban megtalált egy olyan anyagot, amelyben tanninok és flavonoidok is vannak, a amelyet első ízben egy tölgyfajtában sikerült kimutatni. A kutató adatai szerint ez egy olyan enzim aktivitását csökkenti, amely a rákos megbetegedések kezelésében az egyik fontos „támadási pont”.
A francia tanulmány szerint a vörösborban most megtalált Akutiszimin rákellenes hatása 250-szer erősebb, mint a klinikai gyakorlatban már alkalmazott Etoposid gyógyszeré.
Mindezek ellenére a francia vegyészek arra is felhívják a figyelmet, hogy a túlzott alkoholfogyasztás nem csupán a függővé válás veszélyét hordozza magában, hanem önmagában is növelheti a rák kockázatát.
A vörösbor üdvös hatásairól egyébként folyamatos a vita: eredetileg azt mutatták ki, hogy Franciaországban – ahol sok vörösbort fogyasztanak – kevesebb a szív- és érrendszeri betegség, mint más országokban, ahol nem isznak ennyit a piros nedűből. Ezt a hírt a francia vörösbor-termelők érthető okokból kitörő örömmel fogadták, később azonban más országok kutatói cáfolták, s szintén az alkoholfogyasztás veszélyeire irányították a figyelmet.
Sokkoló haláleset történt egy borsodi településen, hatgyermekes édesanya halt meg