időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Hollywood a Pentagon szolgálatában

Keresztes Lajos
2004.04.29. 08:33

Magyarország szeretne mielőbb a stabilitási paktumnak megfelelni – A németek többsége igényli, hogy népszavazáson mondhasson véleményt az uniós alkotmányról – Hollywood a Pentagon szolgálatában, avagy a háborús propaganda a mozikban

Tagesspiegel

A berlini lap EU újoncok támadják Németországot címmel közli néhány tagjelölt Berlin túlzott költségvetési lazaságát bíráló véleményét. A lap idézi Draskovics Tibort, aki szerint Németországnak törekednie kell arra, hogy az állami kiadásokat kordába szorítsa. Az unióban csökkenteni kell a deficitet és a közkiadásokat, ellenkező esetben az EU nem lesz versenyképes az Egyesült Államokkal és Ázsiával szemben, vélekedett a budapesti pénzügyminiszter. Magyarország azt szeretné, ha a stabilitási paktumnak amilyen gyorsan csak lehet megfeleljen, legkésőbb 2008-ra kívánja a költségvetési hiányt három százalék alá csökkenti.

Stern

A hamburgi magazin közli az SPD közelinek számító Forsa Intézet közvéleménykutatását, melyből kiderül, a németek többsége igényli, hogy népszavazáson mondhasson véleményt az uniós alkotmányról. A megkérdezettek 84 százaléka tartja fontosnak, hogy az alkotmányt módosítsák és lehetővé váljanak a népszavazások, 13 ellenzi ezt, míg 3 százalék nem volt képes dönteni. (Azon logika mentén, hogy Hitler számos kérdésben tartott népszavazást, a második világháborút követően minimalizálták a közvetlen demokrácia lehetőségét a Szövetségi Köztársaságban.) Az uniós alkotmányról a megkérdezettek 74 százaléka szeretne voksával véleményt mondani, amit 19 százalékuk ellenzett, míg 7 százalékuknak nem volt véleménye.

NDR

Az észak-német televízió a készülő Jessica Lynch opusz kapcsán dokumentum filmet sugárzott Hollywood és a Pentagon együttműködéséről. Az amerikai hadügyminisztérium már a második világháborúban is felismerte milyen fontos a háborús propaganda, s ezt a felfogást erősítették a vietnami tapasztalatok. S miután az amerikai fiatalok többsége először a moziban találkozik hadseregükkel, ezért már a toborzás szempontjából is fontos a Hollywood által sugárzott kép. Például a Top Gun vetítését követően jelentősen nőtt a légierőhöz, míg a JAG sorozat után a haditengerészet és a katonai ügyészi pálya iránt emelkedett az érdeklődés. Aki hajlandó együttműködni – mint Jerry Bruckheimer a Pearl Harbor, vagy a Sólyom végveszélyben producere – annak a forgatáshoz szinte fillérekért kölcsönöznek fegyvert és járművet. Ezért természetesen a Pentagonnak a forgatókönyvet érintő kérései is vannak, mint az a Sólyom végveszélyben című film esetében történt. Ahol az eredeti változatban tévedésből két amerikai osztag egymást vette tűz alá – ami ugyan a film alapjául szolgáló szomáliai bevetés során megtörtént – de a hadsereg imázsát rontotta volna, így a vetített változatból már törölték. Míg azon alkotóknak, akik nem kívánt problémákat feszegetnek, akár egy évtizedbe is kerülhet a szükséges felszerelések összegyűjtése. Ez történt Oliver Stone Szakasz című filmje esetében is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.