A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Kell-e a hétvégi nyitva tartás?

Szinte kultúrsokkal ér fel, amikor Európa legtöbb városában azt tapasztalják az észak-amerikai látogatók, hogy az üzletek este hat után vagy vasárnap zárva tartanak. A vasárnapi nyitva tartásról viták folynak az Európai Unió szinte valamennyi országában.

MNO
2004. 08. 25. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnapi nyitva tartásról viták folynak az Európai Unió szinte valamennyi országában. Ez a kérdés a tagállamok hatáskörébe tartozik, tehát nincs érvényes EU-direktíva, de még csak ajánlás sem. A hétvégi nyitva tartás liberális szabályozása táborának érvei a következők: a vasárnapi boltok munkahelyet teremtenek, a dolgozó fogyasztó kényelmesebben szervezheti életét, tehát közérzetjavító, az extra bevásárlási lehetőség bővíti a forgalmat, s így pozitív hatással van a gazdaságra. Az ezzel szemben állók – főként a szakszervezetek – kétségbe vonják a gazdaságra gyakorolt pozitív hatást, szerintük csupán a fogyasztási szokás, de nem a rendelkezésre álló összeg változik. Védik a kis, egy-két fős személyzettel dolgozó üzletek érdekeit is, mert a késő este vagy vasárnap nyitva tartó boltok tőlük csábítanak el vevőket. Ha versenyezni akarnak velük, nekik is gondoskodni kell pluszmunkaerőről, amit nem tudnak kigazdálkodni. A másik oldalon keletkező állásbővülés sem egyértelmű. A nagy áruházak inkább túlórával oldják meg a munkaerő-szükségletet, vagyis a munkavállalót sújtó terhek növekednek, amit szociálpolitikai okokból utasítanak el az érdekvédők.

Az államra mindazonáltal nagy nyomás nehezedik, de egyelőre inkább kísérletezik, semmint határozottan állást foglalna. Így vannak országok, ahol az önkormányzatra bízzák, miként szabályoz, másutt havonta egy alkalommal engedélyezik a vasárnapi nyitva tartást, vagy ad hoc engedélyt adnak ki az üzlet számára, legfeljebb évente korlátozzák a vasárnapok számát. A káosz ezért szinte teljes, ami például Hollandiában arra ösztökélte a kereskedelmet, hogy saját internetes oldalt nyisson, ahol a boltok önkéntesen jelentik be, ha lehetőséget teremtenek a hetedik napi vásárláshoz.

Forrás: Napi Gazdaság

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.