Kőbánya pert nyert

Kulcsár Attila meglepőnek minősítette a pénz- és tőkepiaci állandó választott bíróság döntését, amely szerint a K&H Equities Rt. 3,4 milliárd forintot köteles fizetni Kőbánya önkormányzatának. A Magyar Nemzet úgy tudja, a brókercég két volt ügyfelének már kifizette a bíróság által korábban megítélt összeget, amelyet kizárólag a károsultak igényei alapján állapítottak meg.

Magyar Nemzet
2004. 12. 22. 6:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepőnek tartom a döntést – kommentálta a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Kulcsár Attila, a K&H Equities Rt. sikkasztással és pénzmosással gyanúsított volt ügyvezető igazgatója a pénz- és tőkepiaci választott bíróság brókerbotránnyal összefüggő döntését. A jogerős döntés értelmében – amelyről a Népszava számolt be – az Equitiesnek több mint hárommilliárd forintot kell fizetnie a kőbányai önkormányzat részére. A megítélt összeg lényegében egyezik azzal a pénzmennyiséggel, amelyet a X. kerületi helyhatóság Richter-részvények formájában elhelyezett a társaságnál.

A Magyar Nemzet információi szerint a választott bíróság korábban már hozott hasonló döntéseket a brókercég volt ügyfelei javára, sőt a cég két esetben már ki is fizette a megítélt összegeket.
– A K&H Bank tiszteletben tartja a választott bíróság döntését, amelyet az ügyben hozott. Ezzel együtt azonban minden olyan jogi lépést meg fog tenni, amely rendelkezésére áll, hogy az üggyel kapcsolatos álláspontját megvédje – olvasható a pénzintézet közleményében, amelyben ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy folyamatban lévő jogi ügyekről bővebb felvilágosítást nem adnak.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban már beszámolt, a sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila okiratba foglalt ügyészségi vallomásában ügyfeleit három csoportra osztotta. Az elsőbe azok a cégek, illetve magánszemélyek tartoznak, akik abban a tudatban voltak, hogy befektetéseikkel legális pénzügyi tranzakciókban vesznek részt. Az alkusz a második kategóriába sorolta azon ügyfeleit, akik az ügyletek körülményeiből sejthették, hogy pénzükkel törvénytelenségeket hajtanak végre. A harmadik csoportba tartozók Kulcsár szerint tisztában voltak azzal, hogy bűncselekmények elkövetéséhez nyújtanak segítséget.

Ez utóbbiakhoz sorolta Kulcsár Attila Kőbánya MSZP-s polgármesterét, Andó Sándort, Neszteli Istvánt, a kerület volt jegyzőjét és Váradi Jánost, a főváros X. kerületi önkormányzata tulajdonosi bizottságának egykori elnökét. A bróker úgy vallott: Karl Imre volt MSZP-s országgyűlési képviselő – aki ugyancsak ügyfele volt – 1999-ben állt elő azzal az ajánlattal, hogy az önkormányzat bizonyos anyagi ellenszolgáltatások fejében a K&H Equitiesnél helyezné el a pénzét. Miután megállapodtak a feltételekben, az alkusz igent mondott, mivel az Equitiesnél keletkezett hiányok leplezéséhez egyre több pénzre volt szüksége. A vallomás szerint Karl ezt követően mutatta be a brókernek Andót, Nesztelit és Váradit. A találkozón abban állapodtak meg, hogy Kulcsár felhasználhatja az önkormányzat portfólióját, de kizárólag egy napon belüli tőzsdei ügyletekre. A brókernek a tőzsdezárásra vissza kellett állítania a számlán lévő eredeti értékpapír-állományt. Erre a kikötésre állítólag azért volt szükség, hogy az önkormányzat pénzügyi osztályán ne vegyék észre a változásokat.
A tranzakciókért cserébe Kulcsár elmondása szerint havonta ötmillió forintot fizetett Karl Imrének, míg a három kerületi politikus együtt havi tízmillió forintot tehetett zsebre. A bróker az ügyészségen azt állította, a pénzt legtöbbször ő adta át személyesen, de Szekér Gyula taxisofőr is részt vett a pénzek kézbesítésében. Kulcsár Attila számításai szerint 3-4 év alatt összesen mintegy 500 millió forintot adott át az említett négy személynek. A bróker beismerte, hogy a kőbányai önkormányzat hatalmas anyagi veszteséget szenvedett el az ő tevékenysége következtében.

Az alkusz vallomásában kitért arra is: a politikusok nem tudták, hogy a kerület pénzéből az Equitiesnél keletkező hiányok pótlására került sor. Tudomásuk volt viszont arról, hogy Kulcsár az eredetileg nem engedélyezett tőzsdei műveletekkel pluszhasznot termel, amiből a bróker és ők is részesednek. A törvénytelenségek leplezéséhez a bróker hamisított letéti igazolásokat, adásvételi megállapodásokat állított ki. A vallomás szerint az említett négy személy tudta, hogy ezek az iratok nem valós tartalmúak, hiszen nem tükrözik az általuk szóban engedélyezett, ám egyébként tiltott műveleteket.

Kulcsár Attila az ügyészségen említést tett arról is, hogy Kőbánya vagyonkezelő cége, a Kőbeta Kft. ugyancsak az Equitiesnél fektette be a pénzét. A bróker a fent említett megállapodáshoz hasonló egyezségre jutott, megint Andóval, Váradival – akik a cég igazgatósági tagjai voltak – és Nesztelivel. Ebből az üzletből Kulcsár állítása szerint nem részesült Karl Imre, ellenben Andó, Váradi és Neszteli havonta ötmillió forintos prémiumot kapott. Mint mondta, a vagyonkezelő cégnek nem keletkezett vesztesége a tranzakciókból, mivel csak rövid ideig volt ügyfele az Equitiesnek.
Az érintettek korábban hazugságnak minősítették Kulcsár Attila ügyészségi vallomását, amely szerintük tárgyi tévedéseket tartalmaz. Andó Sándor közölte, jogi lépéseket tesznek a Kulcsár-vallomásból részleteket nyilvánosságra hozó Magyar Nemzet ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.