időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Magyarország szabad, de korrupt

MNO
2004.12.21. 10:01

A Freedom House értékelése alapján a világ szabadabb lett 2004-ben, de Oroszország 15 év után újra a totalitárius államok közé csúszott vissza. A szervezet szerint Magyarország szabad állam maradt, de aggasztó méreteket öltött a korrupció és a közszolgálati média sem pártatlan.

A civil szervezet 2004-es jelentésében totalitárius államnak minősítette Oroszországot. A Freedom House tanulmánya azt állítja, hogy Oroszországban a 2003-as parlamenti- és a 2004-es elnökválasztást sem volt szabad, Putyin pedig nyíltan korlátozza az ellenzéki erők cselekvési szabadságát. A szervezet aggasztónak tartja Putyin egyre növekvő kontrollját a sajtó felett, illetve a kapitalista vállalkozások elleni állami támadássorozatot. Az 1989 óta a részben szabad kategóriába sorolt ország a szovjet időket idéző nem szabad besorolását az orosz külpolitika alakulása is indokolja, mint például Putyin nyílt beavatkozása az ukrajnai választásokba.

Magyarország elemzésénél a szervezet megemlíti, hogy a magyar sajtó szabad, a választások tisztességesek, azonban mindkét területen vannak aggasztó jelenségek. A sajtó ugyan szabad, az állami közszolgálati média pártatlansága azonban erősen megkérdőjelezhető, és továbbra sem javult a korrupciós helyzet – emeli ki a tanulmány – utalva a K&H botrányra.

A Freedom House értékelése szerint a világ nyolcvankilenc országa számít szabadnak, 54 részben szabadnak, 49 ország nem szabad. A legjobb eredményt Nyugat-Európa érte el, 25 országából csak a hagyományosan idesorolt Törökország kapott részben szabad besorolást. (index.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.