Fehér Béla: Itt tartunk, testvéreim. Mi jöhet még?

MNO
2005. 03. 09. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fehér Béla: A tradicionális alaprecept így fest: egy kiló húshoz általában 1,5 deka sót, 1 deka paprikát (édeset, csípőset vagy vegyesen), 2-3 deka őrölt borsot és kevés köménymagot tettek. De ahány ház, annyi szokás. Megvolt a saját receptje minden falunak, vidéknek. Mindez végleg a néprajztudomány hatáskörébe utalható. Sajnos, ma már a legritkább esetben lehet jó kolbászhoz jutni. Lassan mind elmennek, akik még értettek hozzá, látták hogy csinálta az apjuk, a nagyapjuk, akik szintén a szüleiktől lesték el a fogásokat, és eszükbe se jutott eltérni a jól bevált recepttől.
Amit pedig manapság kolbász címén a boltokban lehet kapni, annak semmi köze a magyarság eme tradicionális, megunhatatlanul nagyszerű készítményéhez, amelyet disznótor idején frissen sütöttek ki, a többségét aztán felfüstölték, s ették téltől tavaszig, ameddig kitartott, sőt a főzéshez is nélkülözhetetlen volt.
A minap próbaképpen vásároltam kolbászt, mégpedig szeleteltet, ráadásul védőgázas csomagolásban. Nagy múltú, jó nevű termékről van szó! Idézem az árun (kolbász) található címkét. „Készült: sertéshús, gyártási szalonna, só, paprika, fűszerek, antioxidáns (E-300), (E-330), szacharóz, stabilizátor (E-331), tartósítószer (E-250) felhasználásával.” Pontosítsunk. Az E-250 a nitriteket jelöli, az E-300 az aszkorbinsavat, az E-330 a citromsavat, s az E-331 nem más, mint a nátrium-citrát.
Itt tartunk, testvéreim. Mi jöhet még?

(Magyar Nemzet, 2005. március 9.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.