időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Kormányülés: kábítószer, fenntartható fejlődés, üdültetés

MNO
2005.03.30. 18:08

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetéséről, a kábítószerezéssel kapcsolatos jogszabály-módosításról, a fenntartható fejlődés stratégiájáról és a legfrissebb munkanélküli adatok értékeléséről volt szó a szerdai kormányülésen – jelentette a Magyar Rádió.

Idén kezdődik és várhatóan öt év alatt befejeződik az osztatlan közös tulajdoni viszonyok megszüntetése – közölte a kormányszóvivő. László Boglár elmondta: a kabinet összesen 6 milliárd forintos költséggel számol, ebből idén 1,2 milliárdot biztosítanak az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére.

A kormány elfogadta annak a két nemzetközi egyezménynek a szövegét, amelynek törvénybe illesztésével rendeződhetnek a kábítószertörvény hiányosságai. Az Alkotmánybíróság tavaly decemberben semmisítette meg a drogtörvény egyes passzusait, ezért törvénymódosításokra van szükség, többek között a kábítószerek fogalmának pontosítására és a fogyasztók büntethetőségének tisztázására.

Az uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter arról számolt be, hogy a kormány elfogadta a fenntartható fejlődés stratégiájára vonatkozó előterjesztést. Baráth Etele elmondta: a végső változat őszre készül el, illeszkedve az uniós elvárásokhoz. – Ilyen például Magyarországnál a népesedés kérdése, az öregedés problémaköre, általában az egészségügyi helyzet, de ilyenek a Magyarország természeti környezeti állapotával kapcsolatos alapkérdések, mint Magyarország medencejellegéből adódóan a víz, annak mennyisége, tisztasága, elérhetősége, tehát a nagy folyók sorsa, a Duna és a Tisza sorsa – mondta a miniszter. Ilyen nagyon hosszú távon kiegyenlíthető folyamat mondjuk a területi fejlődési folyamat, a leszakadottság Kelet-és Nyugat-Magyarország között például – tette hozzá.

László Boglár arról is beszámolt, hogy a kormány miként értékelte a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb munkanélküliségi adatait. A magyarországi munkanélküliségi ráta 6,9 százalék, az Unió 25 tagállamának átlaga pedig 9,1. A kormány szerint növekvő foglalkoztatás mellett is nő az állástalanok aránya, mert a sorkatonaság megszüntetésével, a nyugdíjkorhatár emelésével több lett az álláskereső. A munkalehetőségeket pedig csökkenti az is, hogy például Szlovákiából mintegy 20 ezren járnak át dolgozni Magyarországra.

A kabinet ugyanakkor döntött arról is, hogy idén 10 milliárd forinttal közvetve támogatja az üdültetést. Mintegy 400 ezren a munkáltatójuk által megvásárolt üdülési csekk jóvoltából további 100 ezren pedig rászorultsági alapon pályázattal juthatnak üdültetési támogatáshoz – mondta el a rádiónak László Boglár kormányszóvivő. – Rászorultnak minősül az összes aktív dolgozó, akiknek a havi bruttó átlagjövedelme 75 ezer forint alatti. Az inaktívak esetében a havi 57 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkezők részesülhetnek a támogatásban – mondta László Boglár.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.