időjárás 12°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Ajánlássá szelidült a büfé-rendelet

MNO
2005.08.31. 07:29

Büfé-rendelet helyett csak ajánlást fogalmazott meg az oktatási tárca az iskolák számára. Ebben nem szerepelnek tiltott élelmiszerek, csak a táplálékok beltartalmára vonatkozó javaslatok – amelyeket, nem lévén kötelező azok betartása, vagy figyelembe vesznek a büfések, vagy sem. Ha igen, akkor nemcsak egészségesebben, de drágábban is étkezhetnek a tanulók...

Csupán ajánlás lett a nyáron tervezett iskolabüfé-rendeletből, amely az iskolák, a szülők, a tanárok és a büfések hatáskörébe adná a diákok egészséges táplálkozásra nevelését. Az ajánlásokat az Oktatási Minisztérium (OM) az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézetre (OÉTI) támaszkodva adta ki – utóbbi semmilyen élelmiszert nem tett tiltólistára, még a chipset is engedélyezné, de furfangos módon olyan beltartalmi ajánlásokat tett – közelebbről a sótartalomról van szó –, amelynek egyetlen itthon gyártott termék sem felel meg. Ettől függetlenül a büfés árulhat ilyen terméket, hiszen az ajánlás nem kötelező érvényű, csupán egyfajta útmutatás a „jó érzésű” iskolai vezetésnek – írja a Napi Gazdaság. Mint megjegyzi: az ajánlássá formálással az OM kikerülte a tervezett rendelet brüsszeli notifikációját; egyesek szerint a szabályozó aligha csúszott volna át, hiszen a magyar élelmiszerkönyvben szereplő szabályok szerint készült élelmiszerek egyike sem egészségtelenebb a másiknál.

A beltartalmi javaslatok alapján a büfések összeállíthatják a 6–18 éves tanulók megfelelő testi és szellemi fejlődéséhez szükséges élelmiszereket, menüket, szendvicseket – de a szakértők máris arra figyelmeztetnek, hogy az ajánlásokat maradéktalanul betartva a büféseknek nagyon el kell rugaszkodniuk a korábbi árszinttől.

Problémákat okozhat az is, ha mind az iskolák, mind a büfések, mind a szülők saját szemszögükből igyekeznek értelmezni az ajánlásokat, amiből esetleg vita támadhat. Kérdéses az is, hogy az ajánlásokban szereplő határértékeket miként vizsgálják majd. Ezeket az olyan egzakt élelmiszereknél, mint a meghatározott receptúra alapján készülő péksüteményeknél sem lehet nyomon követni, hát még a büfés által – az ajánlás szerint például hamis majonézzel – készített saláták vagy szendvicsek esetében – írja a Napi Gazdaság.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.