Ajánlássá szelidült a büfé-rendelet

Büfé-rendelet helyett csak ajánlást fogalmazott meg az oktatási tárca az iskolák számára. Ebben nem szerepelnek tiltott élelmiszerek, csak a táplálékok beltartalmára vonatkozó javaslatok – amelyeket, nem lévén kötelező azok betartása, vagy figyelembe vesznek a büfések, vagy sem. Ha igen, akkor nemcsak egészségesebben, de drágábban is étkezhetnek a tanulók...

MNO
2005. 08. 31. 7:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán ajánlás lett a nyáron tervezett iskolabüfé-rendeletből, amely az iskolák, a szülők, a tanárok és a büfések hatáskörébe adná a diákok egészséges táplálkozásra nevelését. Az ajánlásokat az Oktatási Minisztérium (OM) az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézetre (OÉTI) támaszkodva adta ki – utóbbi semmilyen élelmiszert nem tett tiltólistára, még a chipset is engedélyezné, de furfangos módon olyan beltartalmi ajánlásokat tett – közelebbről a sótartalomról van szó –, amelynek egyetlen itthon gyártott termék sem felel meg. Ettől függetlenül a büfés árulhat ilyen terméket, hiszen az ajánlás nem kötelező érvényű, csupán egyfajta útmutatás a „jó érzésű” iskolai vezetésnek – írja a Napi Gazdaság. Mint megjegyzi: az ajánlássá formálással az OM kikerülte a tervezett rendelet brüsszeli notifikációját; egyesek szerint a szabályozó aligha csúszott volna át, hiszen a magyar élelmiszerkönyvben szereplő szabályok szerint készült élelmiszerek egyike sem egészségtelenebb a másiknál.

A beltartalmi javaslatok alapján a büfések összeállíthatják a 6–18 éves tanulók megfelelő testi és szellemi fejlődéséhez szükséges élelmiszereket, menüket, szendvicseket – de a szakértők máris arra figyelmeztetnek, hogy az ajánlásokat maradéktalanul betartva a büféseknek nagyon el kell rugaszkodniuk a korábbi árszinttől.

Problémákat okozhat az is, ha mind az iskolák, mind a büfések, mind a szülők saját szemszögükből igyekeznek értelmezni az ajánlásokat, amiből esetleg vita támadhat. Kérdéses az is, hogy az ajánlásokban szereplő határértékeket miként vizsgálják majd. Ezeket az olyan egzakt élelmiszereknél, mint a meghatározott receptúra alapján készülő péksüteményeknél sem lehet nyomon követni, hát még a büfés által – az ajánlás szerint például hamis majonézzel – készített saláták vagy szendvicsek esetében – írja a Napi Gazdaság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.