A Fidesz kivizsgáltatná a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációját

A héten Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz a felsőoktatási törvény módosítása miatt – jelentette be Pokorni Zoltán. A párt emellett javaslatot terjeszt a parlament elé a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. privatizációja során kialakult vitás helyzet tisztázására s a kistelepülési óvodák és iskolák működőképességének megőrzésére.

MNO
2005. 10. 18. 14:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a héten Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz a felsőoktatási törvény módosítása miatt – közölte Pokorni Zoltán, kiemelve: ez már a negyedik olyan javaslat, amely a képzési szerkezet átalakítására vonatkozik. Minderre két kormánypárti képviselő – Szabó Zoltán és Gusztos Péter – nyújtott be javaslatot, s ezt a kormánypártok meg is szavazták. A Fidesz álláspontja, hogy ez nincs összhangban az Alkotmánybíróság (AB) korábbi határozatában foglaltakkal, ezért a párt az Alkotmánybírósághoz fordul.

Az AB egyik korábbi határozata kimondta, hogy a felsőfokú tanulmányok folytatásához való jog gyakorlásának elengedhetetlen feltétele, hogy törvényben határozzák meg a felsőfokú képzés rendjét és szerkezetét. A nyáron elfogadott új felsőoktatási törvény is az Alkotmánybíróság előtt van, Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök ugyanis aggályosnak találta azt. Az AB még nem döntött a beadvány ügyében.
A kormánypártok által október elején elfogadott módosítás lényegében újra a kormány kezébe adna olyan jogosítványokat a felsőfokú képzéssel kapcsolatban, amelyeket korábban már kifogásolt az AB – a Fidesz ezért kér alkotmányossági vizsgálatot.

A kistelepüléseken működő iskolákkal kapcsolatban az alelnök elmondta, hogy a 2005. évi költségvetési törvény által leírt finanszírozási modell hátrányos helyzetbe hozta azokat az iskolákat és óvodákat, amelyek alacsony gyermeklétszámmal működnek. Ez a döntés megközelítőleg 1100 intézményt, illetve az oda járó több tízezer gyermeket és családjukat érinti. A szabályozás elhibázott voltát jelzi, hogy a nyár folyamán 218 intézmény megszüntetéséről döntöttek a fenntartók, de a költségvetési törvénnyel a társulási formában fönntartott óvodák, iskolák egy része is kedvezőtlen helyzetbe került.

„A minőségi oktatás feltételeinek biztosítása állami feladat, ezért az oktatási rendszer működését minősége és nem a gyerekek létszáma alapján kell szabályozni” – szögezte le a szakpolitikus, kiemelve: a Fidesz által ezen témában benyújtott javaslat célja, hogy valamennyi óvoda, iskola, gyógypedagógiai intézmény zavartalan működését biztosítsa. A törvénymódosítás kiemelten kívánja támogatni a 3500 fő alatti településeken működő oktatási intézményeket, és a módosító javaslat lehetővé teszi, hogy ott, ahol az önkormányzat nem tudja a fenntartás feladatait vállalni, más intézményfenntartó az óvoda, iskola működését átvállalhassa.

Pokorni Zoltán ismertette, hogy a Fidesz országgyűlési határozat elfogadását javasolja a Nemzeti Tankönyvkiadó Részvénytársaság privatizációja során kialakult vitás helyzet tisztázása céljából. Az ügy részleteire emlékeztetve elmondta: a vállalatot botrányos privatizáció során szerezte meg a Láng Holding Rt., amely Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt üzletfeléhez, Erdős Ákoshoz köthető. A határozati javaslat szerint az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy független szakértő bevonásával vizsgálja meg a Nemzeti Tankönyvkiadó Részvénytársaság privatizációs eljárását az Állami Számvevőszéknek, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. 2004. évi működésének, valamint a központi költségvetés végrehajtásához kapcsolódó tevékenységének ellenőrzéséről szóló jelentés alapján.

(fideszfrakcio.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.