A „pandémiaügy” miatt indul fegyelmi eljárás?

Fegyelmi eljárás indult a Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda (KPI) projektkoordinátora, Soós Zoltán ellen. Lapunk egy, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által tavaly év végén, botrányos feltételek mellett meghirdetett pályázattal kapcsolatban kérdezte Soós Zoltánt, aki egy belső szabályzatra hivatkozva azt válaszolta: nem nyilatkozhat. Információink szerint a tisztviselőt el akarják bocsátani állásából, mert nyilatkozott. Úgy tudjuk, a fegyelmi eljárást Boda Miklós, a KPI-t felügyelő NKTH elnöke kezdeményezte. A botrányos pályázatról lapunk 2005. december 30-án Kétmilliárd &#8222;pandémiára&#8221; címmel számolt be. Az érintettek azt állítják, nincs összefüggés a cikk és a fegyelmi eljárás között. <br/><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=330669&rvt=2" TARGET=_blank>&#8226; NKTH: átláthatatlan pályázatok, botrányos körülmények</a><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=327673&rvt=2" TARGET=_blank>&#8226; Kétmilliárd &#8222;pandémiára&#8221;</a><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=328277&rvt=2" TARGET=_blank>&#8226; Fedőpályázat kétmilliárd forintra</a><br>

Ottlik Judit
2006. 01. 13. 23:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soós Zoltán régóta az NKTH vezetésének a „bögyében van”, mert precíz ember, aki látja, és nehezen viseli a visszásságokat, de eddig nem tudtak tenni ellene, mert jól és rengeteget dolgozik – nyilatkozott a hazai pályáztatási gyakorlatot jól ismerő informátorunk. Boda Miklós kiadta a KPI jogi osztályának, hogy folytassák le Soós ellen a fegyelmi eljárást – állítja informátorunk –, ugyanakkor a jogi osztály két alkalmazottjának az volt a véleménye, hogy a december 30-i cikkben leírtak miatt nem büntethető Soós, ezért enyhébb figyelmeztetést javasoltak. Legfrissebb értesüléseink szerint Boda arra utasította a jogi osztályt, hogy a projektkoordinátort rúgják ki állásából.

Amint arról korábban beszámoltunk, kétnapos határidővel kétmilliárd forint elnyerésére írt ki pályázatot az NKTH. A hivatal felügyelete alatt működő KPI 2005. december 19-én hirdette meg a szóban forgó tendert 2005. december 21-i benyújtási határidővel, melynek győztese kétmilliárd forintos állami támogatásban részesül. A pályázatot az Asbóth Oszkár húzóágazati innovációs program keretében írták ki Az influenza A-vírus okozta pandémia (világjárvány) elleni védekezés kutatás-fejlesztési (K+F) feladatai témakörében. A gyanúsan szűkre szabott határidő kapcsán felmerült kérdéseinkre szerettünk volna választ kapni az illetékesektől, de mivel a két ünnep között sem Boda Miklóst, az NKTH vezetőjét, sem Modla Ferencet, a KPI főigazgatóját nem tudtuk elérni, az igazgatói titkárságról Soós Zoltánt kapcsolták. Ő mindössze anynyit „nyilatkozott”, hogy egy belső szabályzatra hivatkozva nem adhat ki információt.

Az NKTH-t felügyelő oktatási miniszter álláspontját is szerettük volna megismerni, ám Magyar Bálint válaszra se méltatta lapunkat, ehelyett 2006. január 19-i határidővel meghosszabbította a kétes pályázat beadási határidejét, amiről az NKTH honlapjáról értesültünk, ahol 2006. január 4-én az volt olvasható, hogy az eredeti határidő rövidsége miatt fennáll a lehetősége annak, hogy egyes pályázók nem értesülhettek a felhívásról.

– Nem indítottam semmiféle eljárást Soós Zoltán ügyében – cáfolta értesüléseinket Boda Miklós. Az NKTH elnöke közölte, korábban két panasz érkezett be, amelynek nyomán felülvizsgálati eljárás lefolytatására utasította Modla Ferencet, a KPI főigazgatóját még tavaly decemberben. Boda megjegyezte, folyamatban levő ügyekkel kapcsolatban nem szokás felvilágosítást adni. Soós Zoltán most sem kívánt nyilatkozni lapunknak.

Modla Ferenc, a KPI főigazgatója megerősítette a Boda Miklós által elmondottakat, hogy az NKTH elnökétől decemberben kapott utasítást felülvizsgálati eljárás lefolytatására, de mivel ez még nem zárult le, ezért nem adhat bővebb tájékoztatást. Azt azonban hangsúlyozta, hogy az ügynek semmi köze lapunk cikkéhez.

Soóst az úgynevezett Richter-ügy miatt vonták eljárás alá, mert állítólag kiadta a Richter Gedeon Rt.-nek azon pályázat bírálatát és pontszámait, amelyen a gyógyszercég is indult. A dokumentumból állítólag kiderült: a Richter pályaműve kapta a legmagasabb pontszámot, és első helyen javasolták támogatásra az NKTH által 2005. október 3-án meghirdetett pályázat elbírálásakor. Ennek ellenére a cég nem került be az öt nyertes közé. A pályázó ezután elő is terjesztette a döntéssel kapcsolatos kifogásait az NKTH-nál. Megkeresésünkre a Richter Rt.-nél azt mondták: egyelőre nem nyilatkoznak az ügyben, ugyanakkor nem zárták ki, hogy az ügynek lesz folytatása.

Az állásvesztéssel fenyegetett Soós Zoltán nyolc hónap múlva mehetne nyugdíjba – tette hozzá informátorunk, aki állítja: a koordinátor nem szegett meg semmiféle szabályt azzal, hogy kiadta a dokumentumot, mivel a pályázati szabályzatban benne van, hogy minden pályázónak joga van megismerni a beadott munkájára vonatkozó bírálói véleményeket.

Boda Miklós legfrissebb intézkedése alapján februártól új főigazgató irányítja a KPI-t, mert Modla Ferenc az elnök „belső indoklása” szerint nem volt képes kellő erélyességgel kezelni az iroda belső ügyeit. Forrásaink szerint Modlának is azért kell távoznia erről a posztról, mert esetenként bírálta Boda döntéseit. Mivel azonban „túl sokat tud”, nem lehet kirúgni, csak „elvermelni” az NKTH-ban, ahol ezentúl folytatja majd a munkát. Szakértőnk úgy véli, a hivatalnál tartottak attól, hogy előbb-utóbb kirobban a botrány amiatt, hogy nem elegendő a gazdasági szférából származó befizetésekből létrehozott pénzügyi alap a pályázatokra. A megoldást egy új igazgató kinevezésében látták, aki majd mindent beígér. Értesüléseinket Modla Ferenc jelenlegi főigazgató annyiban kommentálta, hogy nem jogosult felvilágosítást adni az ügygyel kapcsolatban, mindenesetre annyit megjegyzett: az információ „nem egészen alaptalan”.

Vándorló milliárdok. Több korrupciógyanús megoldást és megkérdőjelezhető személyi összefonódást tárt föl a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal működését, közpénzelosztási gyakorlatát elemző cikkében a Heti Válasz legfrissebb számában. A lap számításai szerint a hárommilliárd forintot is meghaladja az az összeg, ami az elmúlt másfél évben az NKTH-tól a Boda Miklós elnök köre által vezetett konzorciumokhoz, önálló kutatóintézetekhez, alapítványokhoz és magáncégekhez „vándorolt”. A 2004 októberében megjelentetett, kétmilliárdos mobilkommunikációs pályázatot például Németh Vilmos, az elnök régi ismerőse (neje, Némethné Jároli Erika Boda titkárságvezetője) készítette elő, maga Boda hagyta jóvá, és egy konzorcium tagjaként az ugyancsak régi jó barát, Gordos Géza nevével fémjelzett műegyetemi tanszék nyerte el. A lap a pályázati pénzekből „átlag feletti sikereket elérő cégcsoportok” között említi például a KISZ utolsó titkáraként ismert Nagy Imre érdekeltségi körébe tartozó vállalkozásokat, az NKTH által felügyelt Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítványt – amelynek igazgatója szintén Gordos Géza – vagy a Nanocenter Nemzetközi Nanotechnológiai Központ Kft. nevű cégcsoportot, melynek közvetlen tulajdonosa Balla Gergely – Boda kabinetvezetője – és édesapja, Balla László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.