időjárás 15°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Az osztrák elnök emléktáblát avatott 1956 tiszteletére

MNO
2006.10.21. 13:55

Emléktáblát avatott Heinz Fischer osztrák elnök az 1956-os magyar forradalom tiszteletére szombaton a határ menti Andauban (Mosontarcsán), ahol magyar és osztrák kortársak, segélyszervezetek, katonák és politikusok emlékeztek a korabeli eseményekre, a menekültek áradatára.

„Az emberi jogok emberi kötelezettségekkel járnak együtt, azzal a kötelezettséggel, hogy a bajban lévőknek a lehetőségekhez mérten segíteni kell„ – jelentette ki az elnök az osztrák vöröskereszt által állíttatott emléktábla leleplezésekor az „andaui hídnál”, ahol 1956-ben 70 ezer menekült át Ausztriába.

A hidat 1957-ben szovjet katonák felrobbantották, de a forradalom 40. évfordulóján osztrák és magyar katonák újjáépítették a két ország határán.Az osztrákok önként nagy segítséget nyújtottak a menekülteknek – hangsúlyozta Fischer. „„ó dolog, hogy nem kell rossz lelkiismerettel visszagondolnunk ezekre az eseményekre, hanem azt mondhatjuk, hogy a segítőkészség áradása, az emberiesség győzelme nyilvánult meg akkor” – tette hozzá.

„A burgenlandi lakosság akkoriban a szolidaritás és segítőkészség olyan példáját mutatta, amely nemzetközi szinten is figyelmet keltett„ – mondta Hans Niessl burgenlandi tartományi elöljáró. A fahíd ma a szabadságba vezető híd, a népek és az emberiség közötti híd metaforájaként áll – toldotta meg. „Ötven éve keskeny menekülési út volt a szabadságba, időközben az együttlét jelképe lett, amely a múltat összeköti a jövővel” – emelte ki Walter Prior burgenlandi parlamenti elnök.

A magyarok menekülése a segítőkészség példátlan hullámát indította el Ausztriában – hangoztatta Fredy Mayer, az osztrák vöröskereszt elnöke. Emlékeztetett egyúttal arra, hogy „napjaink világában nagyobb szükség van a menekülteknek nyújtott humanitárius segítségre, mint valaha„.
MTI

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.