időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Lebukott az Európai Bizottság

MNO
2006.12.04. 09:52

Az Európai Bizottság elismerte, hogy brüsszeli központjának felújításánál illegálisan beszerzett, esőerdőkből származó faanyagot használtak fel - jelentette be a Greenpeace.

A környezetvédők azt állítják: a bizottság alelnöke, Siim Kallas elismerte, hogy igazolatlan eredetű furnérlemezt használtak a Berlaymont épület 13. emeletének felújításánál, bár a bizottság külön igényelte a munkálatot végző cégtől, hogy kizárólag igazolt eredetű anyaggal dolgozzon.
Ez a történet ékes bizonyítéka annak, hogy az európai piac mennyire tele van törvénytelen forrásból származó faanyaggal – áll a Greenpeace közleményében.

Az illegális faanyag-kereskedelem felszámolásáért létrehozott program keretében az Európai Bizottság korábban azt ígérte, hogy az ügyben még 2004-ben közvitát kezdeményez. A vita mind a mai napig várat magára, a környezetvédők pedig azzal vádolják Brüsszelt, hogy nem tesz eleget a probléma megoldásáért.

-Felháborító a gondolat, hogy a biztosok a Föld egyik legértékesebb erdejének törmelékein járnak, ugyanakkor jelentős PR-kampányt folytatnak a biodiverzitás megmentéséért. Amennyiben az Európai Bizottság komolyan gondolja az erdők ökorendszerének megmentését, akkor olyan törvényt kell alkotnia, amely biztosítja, hogy az európai piacon forgalmazott faanyag törvényes forrásokból származzék – fejtette ki egy környezetvédő.

(euractiv.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.