időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Továbbra sincs bérmegállapodás a munkavállalókkal

MNO
2006.12.22. 10:30

Egyelőre nincs megegyezés a kormány, a munkaadók és a munkavállalók között arról, hogy jövőre a versenyszférában mennyire emelkedhetnek a bérek. A tárgyalások januárban folytatódnak.

Az utolsó fordulói a tárgyalássorozatnak nem voltak nyilvánosak olyan indoklásból, hogy a tárgyalópartnerek hatékonyabban érvelhessenek a megegyezés érdekében.

A kormány elsőként 6-6,5 százalékot ígért. A kabinetnek törvényi kötelessége, hogy induló ajánlatot tegyen, de az a célja, hogy a munkáltatók és a szakszervezetek megegyezzenek – mondta a Magyar Rádiónak Herczog László szakállamtitkár.

A szakszervezetek 15 százalékos bruttó béremelést tartottak szükségesnek, mert szerintük ez jelentene egy minimális keresetnövekedést a jövő évre – mondta Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke.

A munkaadói oldal induló ajánlata 3,5-6 százalék volt, amit aztán 4-8 százalékkal emeltek – mondta Rolek Ferenc, a munkaadói oldal szóvivője, aki hozzátette, hogy számukra nagyon fontos volt, hogy meg tudjanak állapodni a garantált szakmunkás minimálbér kérdésében. Ez már egy korábban megkötött, hosszú távú megállapodás volt, de a jelenlegi gazdasági körülmények között nagyon nehéznek tartják a végrehajtását a munkaadók.

A szakszervezeti oldal viszont nem járult hozzá, hogy a hároméves megállapodást módosítsák. Szerintük ugyanis erre már számítanak a dolgozók, így nem lehet karácsony előtt néhány nappal azt megváltoztatni.

Viszont a munkáltatóknak az az álláspontja, hogy amikor megkötötték a 3 éves megállapodást, akkor még azt mondta a kormány, hogy csökkenteni fogják az adókat, most pedig növelték őket.

Szabó Endre elképzelhetőnek nevezte, hogy a versenyszféra dolgozói is sztrájkolni fognak.

A tárgyalásokat január 5-én folytatják.

radio.hu

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.