Félmilliárd forintot bukott a szocialista vezetésű Pécs

Félmilliárd forint címzett támogatást vont vissza a kormányzat Pécstől, mert egy két évvel ezelőtt elnyert pályázati pénzt nem használtak fel egy tornacsarnok megépítéséhez. Az építmény még a tervek szintjén sem létezik. A szocialista fellegvárnak számító város hiába levelezett a kormánnyal.

MNO
2007. 10. 02. 7:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A város 2005-ben 493 millió forint címzett támogatást nyert arra, hogy a Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskola részére tornacsarnokot építsen a Domus Áruház 146 férőhelyes parkolójának területén. Az ezerfős tanulólétszámot kiszolgáló létesítmény a lakosság számára is lehetőséget biztosított volna szabadidős sportoláshoz, több mint 400 néző befogadását lehetővé téve.

A Domus-parkolóba tervezett sportcsarnok látványterve elkészült, de a beruházásból semmi sem lett. Az épület a lakosság számára is nyitott lett volna. A beruházás azonban nem kezdődött meg időben, mert az önkormányzat halasztást kért és kapott is a kormánytól, ez év április 30-ig. Számos gond jelentkezett ugyanis, amelyek egy része megfelelő előkészítés esetén valószínűleg időben kiderült volna. Néhányra még – egy 2005 márciusában megjelent írásunkban – lapunk is felhívta a figyelmet. Foglalkoztunk vele, hogy az építendő tornacsarnok 400 méterre van az iskolától, és a diákoknak az amúgy is rövid szünetekben egy igen forgalmas úton kell átkelniük, ami balesetveszélyes. Azt is megemlítettük, hogy a tornacsarnok az előírások szerint 144 új parkolót igényel, az építés miatt pedig – miután az épületet egy parkolóba szánták – 92 szűnik meg, így a pótlást valahol meg kellene oldani.

A sokasodó problémák miatt az építkezés lehetetlenné vált. Időközben változott a jogszabályi környezet, és egy miniszteri rendelet – amely a közoktatási intézmények elhelyezésének és kialakításának építészeti-műszaki követelményeiről szól – feloldotta az intézményi terület beépítésének addigi 25 százalékos korlátját. Ez azért volt fontos, mert így lehetővé vált, hogy a szakiskola melletti ingatlan felhasználásával a tornatermet közvetlenül az iskola szomszédságában helyezzék el. A tervezést az intézmény szakemberei magukra vállalták. A tornaterem egyszerű csarnokszerkezettel, csak az előírások szerinti öltözőkkel tervezve 250 millióból kijött volna.

Ez év tavaszán levelet írt a város az önkormányzati és területfejlesztési miniszternek, amelyben további halasztást kért a címzett támogatás felhasználására, és arra is, hogy a tornacsarnokot az új helyszínen helyezhesse el. Ezt követően egy újabb levélben Újhelyi István államtitkárt arra kérték, segítsen, hogy a korábban megítélt támogatás biztosítva legyen akkor is, ha a tornacsarnokot más helyen építenék meg. Bajnai Gordon miniszter elutasító válaszlevele – amely augusztus végén érkezett – azonban pontot tett az ügy végére, így az önkormányzatnak a fel nem használt, 493 milliós címzett támogatás-előirányzatról haladéktalanul le kell mondania.

Dr. Tóth Bertalan alpolgármester szerint az idő múlásával, az árak emelkedésével amúgy is kevés volt a rendelkezésre álló összeg egy többfunkciós tornacsarnok megépítésére. Úgy gondolja, hogy az épületet körülbelül egymilliárdból lehetne most kihozni, pénze pedig nincs a városnak. Vizsgálják, milyen megoldási lehetőségek adódnak még, hiszen a szakiskolának mindenképpen szeretnének tornatermet biztosítani. Szóba kerülhet a Regionális Operatív Program mint pályázati lehetőség, vagy az iskola ötlete, a Jókai utcai kollégium udvarának lefedése.

(bama.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.