Lebuktak – előzetesben a csaló nyíregyházi APEH ellenőrök

Csaló APEH ellenőröket és velük összejátszó magánszemélyeket – köztük egy ügyvédet - helyezett előzetes letartóztatásba a rendőrség. A gyanúsítottak színlelt adóellenőrzéseket kezdeményeztek, majd az „ügy” eltussolásáért pénzt kértek áldozataiktól – jelentette be Szepesi István Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei rendőr-főkapitány, Mogyorosiné Gábor Hajnalka megyei APEH elnökkel közösen tartott tájékoztatóján Nyíregyházán. Az APEH vezető tisztviselője tájékoztatása szerint a két csalót azonnali hatállyal elbocsátották.

2008. 01. 16. 18:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hat gyanúsított – akikből a két APEH-ellenőrt, a velük összejátszó ügyvédet, és még két magánszemélyt – előzetes letartóztatásba helyeztek, egyet pedig őrizetbe vettek – csoportosan elkövetett hivatali visszaéléssel és közokirat hamisítással gyanúsítják. A cselekmények halmazati büntetési tétele öt-nyolc év lehet. A hatóság gyanúja bűncselekményeket úgy követte el a hattagú társaság, hogy a potenciális áldozatok vagyoni helyzetét és fizetési hajlandóságát a magánszemélyek előzetesen feltérképezték, majd a megfelelő alany kiválasztását követően jöhetett az „adóellenőrzésről” szóló értesítés postázása.

A kellőképpen megijesztett embereket ezt követően keresték meg az adóellenőrök bűntársai, és megfelelő – esetenként több millió forintos – ellenszolgáltatás fejében segítséget ígértek nekik az „ügy” eltussolására. Az ilyen módon megkeresett vállalkozók jelentős része fizetett, a befolyt pénzt a civileknek adták át, akik később „riszteltek” a két 30 illetve 31 éves adóellenőrrel.. A csalásra információink szerint úgy derült fény, hogy az egyik megzsarolt áldozat közvetett úton a rendőrség tudomására hozta a vesztegetésre való felhívást, és ennek nyomán tavaly decemberben nyomozás indult az ügyben. A nyomozók az eljárás során olyan esetet is feltártak, ami az egyik megtévesztet adózót egy 37 éves nyíregyházi ügyvédhez irányítottak, aki úgymond rugalmasan tudja kezelni az esetet, és el tudja érni – megint csak megfelelő ellenszolgáltatás fejében, hogy az eljárást megszüntessék.

Az érintett ügyvédi irodánál a múlt héten tartottak rajtaütésszerű vizsgálatot, ami során kihallgattak egy onnan éppen távozó vállalkozót, illetve több az üggyel kapcsolatos iratot is lefoglaltak. Ebből kiderült, a férfi előzőleg fizetett ki négymillió forintot amiért cserébe az ügyvéd az APEH vizsgálat megszüntetéséről szóló hamis dokumentumot adott át neki. Az eljárás során a nyomozók több vállalkozót hallgattak ki, akik elismerték, tőlük is kértek hasonló indokkal pénzt. A gyanúsítottak összességében 13.3 millió forintot követeltek, amiből 7,35 milliót négy adóalanytól meg is kaptak.

Az ügy kapcsán Mogyorósiné Gábor hajnalka hangsúlyozta, a hasonló esetek elkerülhetők, ha az adóalanyok tisztában vannak azzal, hogy APEH-vizsgálatot revizor nem kezdeményezhet, ahhoz adóhatósági határozat kell, amit csak osztályvezetők, esetleg annál magasabb beosztásban lévő hivatalnokok írhatnak alá. Ugyan ez a helyzet a vizsgálat lezárásáa esetében is: az arról szóló határozatot is legalább osztályívezetői beosztásban lévő hivatalnok hozhat, illetve írhat alá.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.