időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Feláldozták a besúgót?

Keresztes Lajos
2008.02.27. 09:04

A Frankfurter Allgemeine Zeitung elmélkedik a legnagyobb német adócsalási botrány mögött álló titkosszolgálati játszmákról. A Focus beszámol arról, hogy egyes kincskeresők állítólag megtalálták a legendás borostyánszoba rejtekhelyét.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilapban Peter Carstens Az informátor, aki vakítóan elég című cikkében az adócsalási botrányt kirobbantó személyt körülvevő köddel foglalkozik. „Henry” kiadós forrás: ő az a férfi, aki Liechtensteinből a Szövetségi Hírszerző Szolgálatnak (BND), a brit és amerikai adónyomozóknak és számos más bűnüldöző szervnek milliárdosok adatainak millióit adta el. Miután több hírmagazin hétvégi számában pontosan beazonosította Heinrich Kiebert, a BND célzásai szerint az informátor élete veszélyben van.

Az ilyen, nyilvánosság előtt lelepleződött informátort a szakmai zsargonban „elégettnek” nevezik. Könnyen lehet, hogy a vakítóan égő informátorral egyszerűen az ügy más, visszataszító részleteiről kívánja a cég elterelni a figyelmet. Például az egyik lap hírszerzési szakértője szerint könnyen lehet, hogy Kieber csak stróman, akivel a BND egyéb forrásait – például technikai hírszerzést vagy további személyeket – kívánta leplezni. Ezt a feltételezést alátámasztják, hogy Kieber adatai valójában csak 2003 elejéig nyúlhatnának, hiszen ekkor felmondtak neki a liechtensteini LGT Banknál. Kieber ott iratokat digitalizált, s százával lopta el „alapítványtevők” adatait.

Ugyanakkor a bochumi államügyészséghez eljuttatott adatok között olyanok is találhatók, melyek 2005 végéig nyúlnak. Honnan származhatnak ezek? Számos forrás szerint a BND és az adónyomozók más bankokból származó információkkal is rendelkeznek. Egy svájci bulvárlap más variációt ismertetett, eszerint a BND további liechtensteini bankok munkatársait biztatta az együttműködésre. Egyes esetekben ez azonban egyszerű zsarolásba torkollott. Ugyanis kihasználták az érintett személy pedofil hajlamait, s becsalták a BND kamerákkal és mikrofonokkal teletűzdelt csapdájába. Ezt követően a titkosszolgálat a felvételekkel zsarolta. A történet éppen úgy hamis, mint az a feltételezés, hogy a titkosszolgálat ilyen eszközöket használna – válaszolta a BND szóvivője. Az adatok egy „önkéntes felajánlkozótól”, Kiebertől származnak, minden más híresztelés „komplett őrültség”.

Focus (focus.de)

A müncheni hírmagazin Borostyánszoba: Deutschneudorf rajta marad az ügyön című cikkében ismerteti a német történelem egyik visszatérő legendáját. (A Nagy Frigyes által borostyánkőből készíttetett szobát a németek 1941-et követően Königsbergbe szállították, a város 1945-ös szovjet elfoglalása óta a felbecsülhetetlen értékű kincsnek nyoma veszett. – szerk.) Kedden a szükséges óvatossággal elkezdődtek az ásatások.

Heinz-Peter Haustein, Deutschneudorf polgármestere, FDP-s Bundestag-képviselő és borostyánszoba-vadász vezetésével megkezdődtek a fúrások. „Mi a barlangig kívánunk nyomulni, ahol a közel 1,9 tonnányi kincsnek rejtőznie kell” – nyilatkozta a polgármester, aki közel tíz éve kutatja a szászországi falu alatt elterülő világot. Tíz nappal ezelőtt a földradar négyzet alakú formákat mutatott, egy különleges detektor 1,9 tonna föld alatti aranyat és ezüstöt jelzett. Egyéb jeleket is figyelembe véve – amelyeket Haustein már tíz éve követ – biztossá teszi a kincskeresőket: valóban itt lehet elásva a legendás borostyánkőszoba.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.