időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Perui tiltakozás a kikötők kiárusítása ellen

Sobieski Tamás
2008.06.22. 15:30

A legnagyobb portugál ellenzéki párt, a jobbközép szociáldemokraták kongresszusán egy befolyásos politikus többek között a portugál demokrácia lassú tönkretételére figyelmeztetett. A peruiak egy hét múlva a nemzeti lobogó tisztára mosásával tiltakoznak az ország vagyonának kiárusítása ellen.

diario.iol.pt – Portugália

A népszerű portugál honlap idézte a jobbközép szociáldemokrata (PSD) képviselő, Rui Fernando da Silva Rio lesújtó bírálatát az ország igazságszolgáltatási rendszerének működéséről, és erősen megkérdőjelezhető ítéleteiről. A pártelnökséget egy ideig fontolgató Rio Guimaraesben, a párt XXXI. kongresszusán ítélte el nemcsak a bíróságok lassúságát, hanem kifejezetten ellentmondásos ítéleteit, amelyeket a portugál lakosok értetlenkedve fogadnak, és teljesen érthető, ha ezek a jelenségek nem erősítik az országuk iránti bizalmat. Rio – aki a második legnépesebb portugál város, Porto önkormányzatának vezetője – hangsúlyozta, hogy egy ilyen igazságszolgáltatás lerombolja a demokráciát, és elősegíti a büntetlenség érzetét. A szocialista–szociáldemokrata nagykoalícióval kapcsolatban egy példával érzékeltette a két párt közötti különbséget: ha a kormányzó szocialisták (PS) aszpirinnal kívánják orvosolni az ország bajait, ők antibiotikummal gyógyítanának.

larepublica.com.pe – Peru

Csak az országos terjesztésű baloldali napilap közölte a hírt a néhány napja a perui parlamentben elfogadott új kikötőtörvény elleni tiltakozásról. Ennek értelmében az ország kikötői magánkézbe kerülhetnek akár több évtizedre is. A jövő vasárnapra meghirdetett országos tiltakozáson nemcsak a dél-amerikai ország nemzeti vagyonának kiárusítása ellen tiltakoznak a nemzeti lobogó tisztára mosásával, hanem figyelmeztetni akarnak egy chilei vállalatra is. A chilei Von Appen-Claro y Urenda csoport ugyanis már ellenőrzése alatt tartja a perui kikötői tevékenységek és szolgáltatások 70 százalékát, tehát a törvénnyel tulajdonképpen nekik akartak kedvezni. Az erősödő tiltakozás másik oka: az úgynevezett 1022-es számú rendelet megszünteti a kikötői szakszervezeteket, ezért Manuel Dammert, a kikötői ügyek szakértője attól tart, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szakszervezet egész országra érvényes szabályozásának kiiktatásával el akarják hallgattatni a dolgozókat, és katonai irányítás alá akarják vonni a kikötőket. A perui fenntartások másik eredője: Chile és Peru a XIX. század második felében – 1879–1883 – háborút vívott egymással, amelynek során az akkor is jóval erősebb Chile területeket vett el tőle, de jelenleg is nemzetközi per előtt állnak Hágában a vitatott hovatartozású felségvizek miatt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.