időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Alan García kockázatos döntést hozott

Sobieski Tamás
2008.10.12. 10:44

Alan García, az elvileg szociáldemokrata, gyakorlatilag neoliberális kormányzat vezetője igen kockázatos döntést hozott pénteken. Alan García az október 5-én este kirobbant perui olajbotrány miatt kialakult kormányválság gyors lezárása érdekében ugyanis erősen baloldali érzelmű új kormányfőt választott Yehude Simon Munaro személyében.

A perui lapok egybehangzó értékelése szerint azért esett Alan García választása Simonra, mert azt várja tőle, hogy javít majd a lakosság bizalmát két és fél év alatt igen gyorsan eljátszó kormány és államfő neoliberális politikájának megítélésén. (Az államfő elfogadottsága szeptemberben 19 százalékon állt és továbbra is lefelé tart.) Az országban egymást érik a sztrájkok – az orvosok szeptember 15-e óta sztrájkolnak az olajbotrányba is belekeveredett és emiatt is távozó miniszterük ellen -, és a privatizációs lendület közben a botrány előtti héten derült ki, hogy a kormány – a parlament és a lakosság megkérdezése nélkül – titokban privatizálta az ország vízkészletét és vízellátását. Ez azt a veszélyt hordozza magában, hogy a feszült belső helyzet miatt akár itt is megismétlődhet a bolíviai Cochabambában vívott nyolc évvel ezelőtti vízháború, amit az ottani elnök elvesztett. Az államfő nyáron a hadiflottát is magára haragította, amikor a kikötőket is magánkézbe adta hatvan évre.

A második mandátumát töltő Alan García tehát azt várja – a terrorizmus éltetése miatt 8 évig börtönbe került – Simontól, hogy időt nyer a szakszervezetek és az ellenzék leszerelésével a velük folytatott tárgyalások révén, és hamarosan folytathatja neoliberális politikáját. Nem jó előjel, hogy a 16 évvel ezelőtt felszámoltnak hitt maoista Fényes Ösvény nevű terrorszervezet néhány napja újra merénylettel hallatott magáról Dél-Peruban katonák és polgári lakosok ellen elkövetett merényletével. A kábítószer-kereskedelembe is bekapcsolódott maoista szervezet 28 évvel ezelőtt kezdte fegyveres akcióit hasonló helyzetben az éppen válságba került perui kapitalizmus ellen, és a kialakult polgárháborúban összesen 69 ezer ember vesztette életét, mert a hadsereg felfegyverezte a szervezet által szintén ellenségnek tekintett parasztokat is.

(El Comercio, La República, Perú21)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.