időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Kiskunlacháza: tágabb körben kell azonosítani az elkövetőt?

MNO
2009.02.25. 16:17

A rendőrség a kezdetektől mindent megtett az ismeretlen tettes kézre kerítése érdekében a tavaly november 23-án Kiskunlacházán történt emberölési ügyben – írta Répás József kiskunlacházi polgármester nyílt levelére válaszolva Bencze József. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/617518"><strong>• Kiskunlacháza polgármestere a rendőrséget hibáztatja</strong></a>

A rendőrség honlapján közzétett válaszban az országos rendőrfőkapitány beszámolt arról, hogy az ügyben felkutattak és kihallgattak több mint 300 személyt, akik a gyilkosság éjjelén a rendezvény helyszínén tartózkodtak. Eddig összesen 98 főtől vettek DNS-mintát, melyekből 64-et már meg is vizsgáltattak.

Bencze József a nyomravezetői díj kapcsán megjegyezte, hogy ebben az ügyben az adatgyűjtés és a tanúkihallgatások során beszerzett információk alapján a díjkitűzés azonnali elrendelése nem volt indokolható. Az eltelt időben megállapított tények, a nyomozás és az elvégzett szakértői vizsgálatok eredményei alapján viszont megállapíthatóvá vált, hogy a vélt szűkebb, potenciális elkövetői körben lévő személyek gyanúsítottként egyértelműen kizárhatóak, ezért már tágabb körben kell azonosítani az elkövetőt.

A főkapitány kijelentette, hogy a gyors és eredményes eljárás szélesebb társadalmi összefogást igényel, ezért tűzött ki a rendőrség emelt összegű díjat. Bencze József véleménye szerint a sajtó kezdeti, élénk érdeklődése az esetet követő két héten belül alábbhagyott, ezt követően már inkább politikai színezetű cikkek jelentek meg, melyek a rendőrség tehetetlenségét ecsetelték. Az országos főkapitány ezekre reagálva levelében határozottan visszautasította, hogy a rendőrség politikai befolyás alatt állna az ügyben.

A felderítés elhúzódásának okaként a megállapított adatok aprólékos, szisztematikus feldolgozását nevezte meg. Kiemelte, hogy az elmúlt évben Pest megyében a kiskunlacházi esettel együtt 13 befejezett és 20 emberölési kísérletben folytatott nyomozást a főkapitányság, s ezt a munkát a november végén történt kiskunlancházi ügy kivételével valamennyi esetben eredményesen elvégezte.

Tavaly november 28-án több mint háromezren gyűltek össze Kiskunlacházán, hogy tiltakozzanak az erőszak ellen, miután öt nappal korábban ismeretlen tettes meggyilkolt a településen egy 14 éves helybéli lányt. Idén február 20-án Bencze József országos rendőrfőkapitány tízmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki érdemi információval szolgál a kiskunlacházi gyilkosság ügyében. Kiskunlacháza polgármestere már korábban felajánlott egymillió forintot a nyomravezetőnek.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.