időjárás 18°C Malvin 2022. október 1.
logo

Lázár: A „három csapás törvénnyel” elkerülhettük volna a tragédiákat

MNO
2009.02.24. 11:20

A Fidesz szerint a „három csapás törvénnyel” elkerülhető lett volna a veszprémi és a tatárszentgyörgyi tragédia is – jelentette ki Lázár János, az ellenzéki párt szakpolitikusa keddi sajtótájékoztatóján.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/618227" target="_blank"><strong>• Fodor: Elfogadhatatlan a tatárszentgyörgyi gyilkosság</strong></a> <br /><a href="/portal/618191"><strong>• Tatárszentgyörgy: vizsgálatot rendelt el a megyei főkapitány</strong></a>

A rendészeti bizottság fideszes elnöke szerint pártja a következő hetekben azért fog küzdeni a parlamentben is, hogy elfogadják a büntető törvénykönyvet jelentősen szigorító „három csapás törvényt”. Mint mondta, meggyőződésük ugyanis, hogy ha lenne ilyen törvény, akkor „elkerülhető lett volna Olaszliszka, Kiskunlacháza, Veszprém vagy akár Tatárszentgyörgy is”, mert a büntető törvénykönyvnek lenne visszatartó ereje, ami ma nincs.

A törvény maga lenne a visszatartó erő

Hozzátette: ma egy emberölés miatt alapesetben nem jár életfogytig tartó szabadságvesztés. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon csak az elmúlt egy hétben negyven személy elleni erőszak történt, ugyanakkor a Fidesz által javasolt törvény „maga lenne a visszatartó erő”. Szerinte az erőszakos bűncselekmények száma jelentősen csökkent mindenhol, ahol az amerikai példa alapján bevezették a „három csapás törvényt”.

A Fidesz javaslatának lényege, hogy aki háromszor követ el erőszakos, személy elleni bűncselekményt, az a harmadik esetben a büntetési tétel maximumának a kétszeresét kaphatja, ha pedig ez meghaladja a 20 évet, akkor a bírónak ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabnia.

Szlovákiában már bevezették

Lázár János Szlovákiát hozta példaként, ahol 2003-ban vezették be a „három csapás törvényt”, és ennek következtében 2007-ig az erőszakos bűncselekmények száma 39 százalékkal, az emberölések száma pedig 37 százalékkal csökkent. Hangsúlyozta, hogy a Fidesz ragaszkodik ehhez a törvényjavaslathoz, mert ma Magyarországon az emberek védelemhez való jogát és most már az élethez való alapvető alkotmányos jogot sem garantálja a rendőrség és a kormány. Kifogásolta, hogy az MSZP és a kormány eddig nem reagált érdemben a Fidesz javaslatára. „A kormány dumál, de nem csinál semmit sem” – így kommentálta Lázár János, hogy Draskovics Tibor rendészeti és igazságügyi miniszter kedden a parlamentben azt mondta, hogy a kormány rövid időn belül nyilvánosságra hozza a közbiztonság megerősítéséről szóló programot, amiben például a fegyverrel elkövetett bűncselekményekre drasztikus szigorítást javasolnak.

A fideszes politikus feltette a kérdést: „Hány embernek kell még meghalnia ahhoz, hogy a kormány valóban beterjessze a Btk. szigorítását és a rendőrség megerősítését?” Mint mondta, a veszprémi gyilkosság óta lassan három hét telt el, és a kormány egyetlen konkrét javaslatot sem tett, a rendőrség pluszpénzt nem kapott, a túlórák finanszírozására többletforrás nem áll rendelkezésre, sőt rendőrautók állnak amiatt, mert nincs üzemanyag.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője Kállai Ernő kisebbségi ombudsman felszólítására, hogy a politikusok azonnal dolgozzanak ki etnikai béketervet, azt mondta: a „három csapás törvény” és a közbiztonság megszilárdítása része lehet egy ilyen tervnek, hiszen mindenkit, származására, bőrszínére, nemére vagy vallási felekezetére tekintet nélkül megillet a védelem joga, ha bűncselekmény áldozata lesz. Ez az alapvető feltétel ahhoz, hogy egy országban erős közbiztonság és békés hangulat legyen – tette hozzá.

Három lépésre van szükség

Lázár János, aki a Fidesz elnökségi ülésén is beszámolt a közbiztonság helyzetéről, azt mondta, hogy a jelenlegi helyzetben három lépésre van szükség: a rendőrség megerősítésére, a büntetőeljárás felgyorsítására, és a „három csapás törvény” bevezetésére. Szerinte a veszprémi gyilkosság kiváló példa arra, hogy a rendőrség és az azt felügyelő kormányzat „egymással ellentmondó nyilatkozatháborúba és minimális eredményre jutott” az elmúlt két hétben.

Lázár János felszólította a rendészeti minisztert, hogy tisztázza, mi történt azon a szombat éjszakán Veszprémben, hány rendőr, hány bíró volt jelen a szórakozóhelyen, ahol megölték a kézilabdázó Marian Cozmát; hogy lehet, hogy az ott lévő rendőrök nem tudták megakadályozni a kiváló sportoló halálát, és miért volt szüksége a magyar rendőrségnek közel 24 órára ahhoz, hogy az elkövetők egy részét előállítsa.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett arra, hogy pártja elnöksége a Cozma-gyilkosság után megállapította: Magyarországon romokban hever a közbiztonság, és a kormány nem tudja garantálni az emberek védelemhez való jogát, majd február 12-én javasolták a Btk. radikális szigorítását. Miután erre sem érkezett semmilyen érdemi válasz, február 17-én benyújtották a „három csapás törvényjavaslatot” a parlamentnek.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.