időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Nem tetszik a bankok profitja a horvát kormánynak

MNO
2009.05.25. 16:06

Elfogadhatatlan, hogy a horvát bankok rekordméretű profitot halmoznak fel, amikor a gazdaság válságban van – mondta Damir Polancec horvát miniszterelnök-helyettes hétfőn egy gazdasági tanácskozáson Zágrábban.

Intézkedést nem helyezett kilátásba, de felszólította a pénzintézeteket, hogy „gondolják át kamatpolitikájukat”. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan az INA olajtársaság is nagyobb hitelhez juthat. A horvátországi bankok, amelyek nagyrészt külföldi kézben vannak, korábbi adatok szerint összesen 1,44 milliárd kuna (55,3 milliárd forint) adózott eredményt értek el az első negyedévben, többet a tavalyi első negyedévi 1,41 milliárdnál.

Kormányzati és szakértői előrejelzések szerint a horvát hazai össztermék (GDP) 4 százalék körül csökkenhet idén. Az exportérdekelt vállalatok nemcsak a hitelhez jutás általános nehézségeit panaszolják, hanem a 15 százalékot elérő bankkamatokat is. A Horvát Nemzeti Bank alapkamata 9 százalékos.

Polancec a legnagyobb likviditási gondban lévő vállalatok között említette az állami villamos műveket (HEP) és az INA olajtársaságot, amelynek 44,8 százaléka a horvát állam tulajdonában van, 47,2 százaléka pedig a Mol Nyrt.-é. Az INA tavalyról 1,1 milliárd kunás (44,66 milliárd forint) veszteséget jelentett adó után, az importgáz drágulását, a hazai gázárak állami korlátozását, a kőolaj árának csökkenését és a dollár erősödését okolva a fordulatért. Tavalyelőtt 869 millió kuna volt az INA adózott eredménye.

A HEP és az INA likviditási problémái a legnagyobbak az állami vállalatok körében, de remélhetőleg szindikált hitelhez jutnak június végéig, és ennek révén fizetési kötelezettségeiket hatvan napon belül teljesíthetik, és a köztulajdonú cégek megússzák az idei évet – mondta Polancec. A horvát kormány eurokötvény kiadását is tervezi, 750 millió–egymilliárd euró közötti összegben. Az árazás e héten várható, a bevételt a költségvetési hiány finanszírozására szánják. Öt év óta ez lesz az első horvát kibocsátás a nemzetközi adósságpiacon.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.