időjárás 24°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Nőttek az intézményi megtakarítások

MNO
2009.11.27. 13:55

Az intézményes megtakarítások 13,59 százalékkal nőttek 2009. harmadik negyedévében az előző negyedévhez képest, és a tavalyi év nagy részvénypiaci visszaesése után először nőtt a részvények részaránya a megtakarításokban - derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) negyedévente összeállított Regiszteréből.

Az intézményes megtakarítások állománya szeptember végén 7832 milliárd forint volt piaci értéken. Ezen belül a befektetési alapok összesített nettó eszközértéke 2785 milliárd forintot, míg a vagyonkezelt vagyon 5.047 milliárd forintot tett ki. A befektetési alapok vagyona 12,92 százalékkal, a vagyonkezelt vagyon 13,97 százalékkal emelkedett a harmadik negyedév során. Az összes kezelt vagyon 60 százaléka, 3.049 milliárd forint pénztári, elsősorban nyugdíjpénztárak számára kezelt vagyon, további 33 százaléka, 1.640 milliárd forint pedig biztosítói vagyon. Az egyéb vagyon mintegy 7 százalékot tesz ki.

A pénztárak vagyona 16,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben. A BAMOSZ becslése szerint jelentős, 100-150 milliárd forint friss tőke érkezhetett a kasszákhoz. A negyedévben mind a hazai állampapírok, mind a részvények hozama kiugró volt, a pénztári vagyonkezelt vagyonok piaci értéke ennek következtében 10-11 százalékkal bővülhetett. A jelentés készítői megjegyzik, hogy az elmúlt öt évben (az utóbbi év tetemes veszteségeivel együtt is) a pénztárak átlagosan 6-7 százalékos pozitív éves hozamot értek el.

Az összesített részvényarány a pénztáraknál 34 százalékra nőtt a harmadik negyedévben, emelkedett az államkötvények aránya is, a magyar állampapírok együttesen a pénztári portfoliók 52 százalékát adják. Jelentősen csökkent viszont a pénztári portfóliókban a betétek és diszkont kincstárjegyek, valamint a magyar vállalati kötvények és jelzáloglevelek aránya is.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.