22 millió fontot kaptak a tanárok

A környezetvédelmen spórolnának a republikánus kormányzók – tudósít a The New York Times. A konzervatív párt politikusai a szövetségi költségvetésben is jelentős pénzeket vontak el a természeti értékekért felelős ügynökségektől, az elvonásokat pedig most állami szinten folytatják. 22 millió fontot fizettek ki kártérítésként tanároknak az elmúlt évben – tudósít a The Telegraph. Egy oktató 200 ezer fontos vigaszdíjat kapott, mert megcsúszott egy szőlőszemen és leesett a lépcsőn.

2011. 04. 16. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (nytimes.com)

A környezetvédelmen spórolnának a republikánus kormányzók – tudósít a The New York Times. A konzervatív párt politikusai a szövetségi költségvetésben is jelentős pénzeket vontak el a természeti értékekért felelős ügynökségektől, az elvonásokat pedig most állami szinten folytatják.

Maine kormányzója, Paul LePage megválasztása után nem sokkal 63 pontos tervezetet adott közre, melyben többek között 12 ezer négyzetkilométernyi, eddig védett erdőt nyitna meg a területfejlesztés előtt, és felfüggesztené a gyermekekre veszélyes anyagokat tartalmazó termékek bevizsgálására hozott törvényt. A floridai Rick Scott kevesebb mint felére, 50 millióról 17 millióra csökkentené az egyébként is pusztuló Everglades Nemzeti Park költségvetését, észak-karolinai kollégája pedig 22 százalékkal csökkentené az állami Környezetvédelmi Minisztérium büdzséjét.

„Maine dolgozó családjai és kisvállalkozói a veszélyeztettek – magyarázta LePage egy rádióbeszédben. – Ideje, hogy ugyanolyan határozottsággal képviseljük az érdekeiket, mint a levelibékákét vagy a kanadai hiúzét”. A republikánusok már a novemberi félidei választások után egyértelművé tették, győzelmüket elsősorban a kormányzat hatáskörének és méretének csökkentésére fogják használni – ezen célkitűzés része a környezetvédelmi pénzek megkurtítása is.

A stratégia jobbára ugyanaz: kevesebb személyzet, kevesebb támogatás, kevesebb pénz a hatóságoknak, kevesebb szabály az üzletnek. New Jersey-ben például Chris Christie kormányzó kijelentette, az állam felének ivóvizét védő törvény megsérti „a tulajdonhoz való jogot”. A Tea Party egyik kedvenc politikusa szeretné, ha kormányzati panelek helyett politikusok által kinevezett bírók döntenének a környezetpolitikai kérdésekben – ez az aktivisták szerint döntően üzletbarát klíma kialakulásához vezetne, ami azonban a védett erőforrások szempontjából nem biztos, hogy pozitív fejlemény.

„Ez a legradikálisabban természetellenes törvénytervezet, amit húsz éves ténykedésem során láttam” – nyilatkozta David Guest, floridai környezetjogász az államban készülő jogszabályokról. Scott kormányzó nem csupán a természetvédelmi terület költségvetését nyirbálná meg, de a városi terjeszkedést szabályozó ügynökség alkalmazottainak létszámát is negyvenre csökkentené – 358-ról. „A kormányzó egyáltalán nem környezetellenes, egyszerűen úgy gondolja, a munkahelyteremtés mint fontosabb” – közölte a politikus szóvivője a lap megkeresésére.

A kérdés a szövetségi költségvetés vitájában is központi helyet foglalt el: a Környezetvédelmi Hatóság keretét végül 1,6 milliárd dollárral csökkentették, és 3,7 milliárdot vontak el megújuló energiához és energiatakarékossághoz kapcsolódó programoktól – mindez azonban győzelemnek számít, hiszen eredetileg tízmilliárdos összegekkel rövidítették volna meg a megújuló energiaforrások támogatását.

The Telegraph (telegraph.co.uk)

22 millió fontot fizettek ki kártérítésként tanároknak az elmúlt évben – tudósít a The Telegraph. Egy oktató 200 ezer fontos vigaszdíjat kapott, mert megcsúszott egy szőlőszemen és leesett a lépcsőn.

Az egyébként is sérvproblémákkal küzdő tanárnál az esés után krónikus fájdalom alakult ki, ezért kapott forintban több mint 60 milliós fájdalomdíjat. Az iskola tudott a „szemetelési problémáról”, mégsem tett semmit – ezért járt a kártérítés. Egy másik tanár szintén szőlőszemen esett el, de ő csupán 20 ezer fonttal gazdagodhatott, mivel hajszálrepedéseken kívül semmi baja nem lett – pedig az iskola ebben az esetben sem gondoskodott megfelelő takarításról. A legmagasabb összeget, majdnem félmillió fontot egy londoni oktatónak ítélték meg, aki egy kilenc éves diák „nevelése” közben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kerekesszékbe kényszerült, de hasonlóan „jól” járt egy másik tanár, akit egyik diákja szembefújt aeroszolos spréjével.

Összességében valószínűleg több mint 22 millió fontra rúg a kifizetett összeg – biztosan nem lehet megállapítani, hiszen több per adatai nem publikus. „Ez a magas szám egyáltalán nem okoz nekünk örömet – nyilatkozta Chris Keates, az oktatásban dolgozókat képviselő NASUWT szakszervezet elnöke. – Az efféle vigaszdíjak, bár segítenek, de ha az ember egész életére megnyomorodik, csupán kevés vigaszt nyújtanak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.